Joe Bastianich i druge slavne face nazdravljale u Opatiji

Dva vinska diva, ACROBAT D&M i VINO TRADE, ujedinili snage i u Opatiju doveli najveća imena svjetske vinske scene

VAPT

U opatijskom hotelu Kvarner održan je Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting, poslovna vinska smotra koja je u Hrvatsku po drugi puta dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene. Tako su u Opatiji svoja vinapredstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jermann i brojni drugi.

nikola zoko  Slovenski vinar Marjan Simčič na masterclassu je predstavio svoja vrhunska vina iz linije Opoka

Na smotri su održane i majstorske radionice poput vertikale Cristala, koju je predstavljao Alexis Deligny iz kuće Roederer te drugi za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više. Smotra je donijela i neke premijere tako da su upravo ovdje posjetitelji po prvi puta mogli kušati vina, šampanjce i destilate poznatih kuća kao što su Chateau Aix, Chetau La coste, Castello di ama, Louis Latour, Joe Bastianich, Philiponat, Lassale, Lopez Heredia, Elena Walch, Vietti, Bioni Santi i drugih svjetskih imena.

nikola zoko 

Elegancija i profinjenost prvog hotela na jadranskoj obali, hotela Kvarner, pokazala se kao idealan ambijent za petstotinjak ljubitelja vrhunske kapljice. A kako se događanju moglo pristupiti samo uz pozivnicu, to je događanju dalo na ekskluzivnosti, a uz limitiran broj posjetitelja bilo je i ugodnije kušati vina, bez naguravanja i neugodnih situacija. VAPT su kao značajnu manifestaciju prepoznali u Ministarstvu turizma i sporta RH, ali i u TZ grada Opatije i TZ Kvarnera koji su podržali događanje.

VAPT  Organizatori Vinotrade Acrobat Portfolio Tastinga Dino Kušen i Juraj Dusper

"Hrvatska je perspektivno tržište za međunarodnu vinsku scenu, zahvaljujući turizmu čijem se Ministarstvu ovim putem i zahvaljujemo na podršci. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato nam je želja bila dovesti ovu manifestaciju upravo u Opatiju te Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere. Želja nam je stvoriti tradiciju i već sada možemo najaviti da se ponovno vidimo za dvije godine u nekom drugom gradu s nekim istaknutim novitetima“, istaknuli su organizatori Vinotrade Acrobat Portfolio Tastinga Dino Kušen i Juraj Dusper.

Instagram Joe Bastianich  Vina obiteljske vinarije u Opatiji je predstavio Joe Bastianich

O dobroj selekciji posjetitelja govorio je i Joe Bastianich, koji je pohvalio organizaciju te već najavio svoj dolazak i sljedeći puta.

“Jako mi se svidjelo što je među posjetiteljima bilo toliko ugostitelja i vlasnika restorana koji su željeli saznati više o vinima. Često posjećujem Hrvatsku jer se moja obitelj zaljubila u ovu zemlju te smo odlučili i kupiti kuću za odmor u Puli. Sve pohvale organizatorima!”, poručio je Joe Bastianich, sin slavne kuharice Lidije Bastianich, koji je u Opatiji predstavio sjajna vina njihove obiteljske vinarije, a s bendom kasnije i nastupio na after partyju.

nikola zoko  Chef Marko Mandek i predstavnici vinarija Jermann i Vietti

nikola zoko 

Nakon tastinga održano je i nekoliko paralelnih vinskih večera na kojima su se probrana vina sljubljivala s vrhunskim jelima, a mi smo prisustvovali večeri održanoj u fine dining restoranu Cubo hotela Ambasador gdje je chef Marko Mandek pripremio meni od šest sljedova koje je savršeno sljubio uz vina dviju talijanskih vinarija - Jermann i Vietti. Njegov carpaccio od jastoga sjajno je išao uz Jermann Chardonnay 2020., linguine s jakobovim kapicama uz vino Jermann Vintage Tunina 2019., a dekonstrukcija Nicoise salate uz Vietti Barberu d'Alba Tre Vigne 2018. Vietti Nebbiolo Langhe Perbacco 2018. odlično se uklopio uz wellington od janjećeg filea s kremom od celera i beluga lećom, a Vietti Barolo Castiglione 2017. uz mignone od jelena sa sous vide ciklom, kremom od pastrnjaka, mini kukuruzom sa žara i umakom od tartufa. Za kraj je poslužen desert smokva u vlastitom soku, zapečena skuta i crumble karamel uz koji je izvrsno išao slatki Jermann Picolit. Predstavnici vinarija predstavili su svoja vina s puno znanja i strasti, a gosti su uživali i još dugo nakon prepričavali svoje dojmove.

Više fotografija s Vinotrade Acrobat Portfolio Tastinga i vinske večere u hotelu Ambasador pogledajte u našoj galeriji.