Ceviche sa škampima -  booster doza okusa

Tajna pripreme cevichea je u svježoj ribi ili plodovima mora, citrusima te namirnicama koje gode vašem nepcu

Shutterstock

Znate li da je izvorni recept za ceviche, južnoameričko jelo koje se priprema od svježe ribe uz dodatak luka, papričica i soka limete, stariji i od dvije tisuće godina? Najvažnije vezano uz pripremu ovoga jela jest da nema termičke obrade, sastojci, riba i plodovi mora obrađuju se bez kuhanja u marinadi u kojoj snaga soka od limete “kuha” sastojke, mijenja im boju, omekšava i prožima okusima. To se objašnjava time da se upravo snagom kiseline iz soka voća mijenja struktura proteina te je tekstura mesa jednaka onoj kuhanoj, ali sa snažnijim okusima i bez raspadanja. Vrijeme pripreme je kratko, a okusi i tekstura oduševljavaju.
Sve je to i više nego privlačno za okušati se u pripremi cevichea. Donosimo recept za pripremu cevichea škampima, jer spaja slatki okus mesa škampa i kiselo slatke okuse soka citrusa i plodova, što potvrđuje kako odabirom namirnica kreiramo novu dozu neodoljivih okusa. A savjet više u pripremi ovog jela je i taj da je najbolje ceviche pripremiti i poslužiti odmah, ili barem kroz dan u kojem ste ga pripremili.

Sastojci:
500 g očišćenih repova škampa (ljuske iskoristite za pripremu odlične bisque juhe)
sok 2 limuna
sok 3 limete
2 rajčice srednje veličine, najseckane na komadiće
½ ljubičastog luka nasjeckanog na kolutiće
1 jalapeño papričica (ili papričica po odabiru, preporuka je da nije ljuta)
1 avokado nasjeckan na komadiće
sol
malo zelene salate za dekoraciju

Priprema:
Očistite škampe. Očišćene komadiće čuvajte u posudi na ledu. Nasjeckajte avokado, papričicu, luk i rajčicu. Škampe prelijte sokom citrusa. Promiješajte. Dodajte malo soli, luk, rajčicu i papričicu. Promiješajte te marinirajte nekoliko minuta. Ocijedite, te dodajte nasjeckani avokado. Poslužite na listovima zelene salate. Za one koji su skloniji kombinaciji s voćem - umjesto rajčice se preporuča mango, nasjeckan na sitne kockice a koji se dodaje zajedno s avokadom.