Humus je dobro, brzo rješenje kad vam se jede neki zdravi a ukusni namaz, odličan je trik kad vam dođu nenajavljeni gosti ili kad samo želite obogatiti svoj dnevni meni. Ovaj zdravi namaz najčešće radimo od slanutka i sezama te začina - češnjaka, ulja i limunovog soka i za to nam treba deset minuta.
Međutim, postoje razne inačice recepta kroz koje isprobavamo nove kombinacije i okuse. Primjerice, možemo u recept ubaciti ciklu, napraviti verziju grčke salate i ubaciit feta sir i baby špinat, možemo prizvati i okuse Italije te u recept dodati sušene rajčice i origano ili pak ubaciti - maslac od kikirikija. Dakle, mogućnosti su zaista razne a jednu od njih donosimo i u nastavku - humus s batatom. Možda vam se na prvu čini nespojivo, ali zahvaljujući prirodnoj slatkoći batata dobijemo jako ukusni namaz, idealan uz narezano povrće. Doduše, za ovaj recept vam treba malo više vremena, gotovo sat i pol ali vrijedi truda. Provjerite kako ga napraviti!
Sastojci:
3 batata
1 konzerva slanutka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice tahinija
2 žlice limunovog soka
½ žličice limunove korice
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice mljevenog korijandera
¼ žličice mljevenog bijelog papra
sol po želji
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Potom vilicom probodite batate i stavite ih peći dok ne omekšaju, oko 45 minuta. Kadsu gotovi, pustiti da se ohlade te ih potom prerežite na pola po dužini.
Sad pomiješajte slanutak i maslinovo ulje u blenderu i nekoliko puta promiješajte. Zatim dodajte meso batata i pomiješajte malo pa ubacite tahini, limunov sok, koricu limuna, kumin, korijander, bijeli papar i morsku sol; miješajte dok smjesa ne postane glatka (po potrebi ubacite malo vode iz konzerve slanutka). Poslužite uz lepinjice, tost, krekere ili narezano povrće.