Ako ste ljubitelj pokea, velika je vjerojatnost da ste u zdjeli našli i edamame, zelene mahune koje u sebi sadrže hranjiva, još nedozrela zrna soje. Naime, soja dolazi na naše tanjure u raznim oblicima. Međutim, zrele mahune i grah ne mogu se konzumirati bez obrade kako bi se dobila iznimna nutritivna vrijednost koju imaju. Stoga se mahune beru kad dosegnu oko 80 posto zrelosti i ono što se dobije su - edamame mahune.
Kao što znamo, soja je vrlo hranjiva i često postaje kamen temeljac biljne prehrane zahvaljujući visokoj razini bjelančevina – štoviše, oko 15 posto graha je protein. Edamame sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, bogate su polinezasićenim uljima, uključujući omega-3 i omega-6 lance. Sadrže i obilje vitamina poput K, A i folata, a bogate su kalcijem, manganom i željezom. Također su bogate vlaknima, ali nisu sva probavljiva.
Naime, dva ili tri jestiva zrna edamamea nalaze se u maloj mahuni – koja se, iako je neprobavljiva i vrlo, vrlo teška za jelo, ne smatra otrovnom ali je nejestiva. Unutarnji grah je, s druge strane, otrovan ako se jede sirov, a može imati alarmantan učinak na ljudski probavni sustav.
Dakle, bilo koje zrno soje mora se kuhati prije konzumiranja, jer se svi sirovi proteini soje smatraju otrovnima. Cijele mahune kuhajte u kipućoj slanoj vodi šest do osam minuta ili dok ne omekšaju. Mahune se također mogu kuhati na pari ili u mikrovalnoj pećnici, ako želite. Grah se nakon kuhanja može izvaditi iz mahuna. Očišćene edamame najbolje je kuhati na pari u 5 cm vode 10 minuta, a zatim osvježiti u ledeno hladnoj vodi kako bi zadržale svijetlo zelenu boju. Izbjegavajte brzo prženje edamamea jer to neće dovoljno skuhati toksine.
Da biste jeli svježe kuhani edamame, mahune se mogu razrezati ili rastrgnuti zubima, a grah iznutra se jednostavno izvuče u usta. U Japanu i Kini, edamame se često poslužuju posoljenje, slično načinu na koji jedemo pečeni kikiriki.
Zanimljivo je da se sam izraz 'edamame' pojavio u Oxfordskom rječniku engleskog jezika tek 2003. godine, mahune se kuhaju i jedu kao grickalica u mnogim azijskim zemljama već tisućama godina.
Edamame mahune sve se više otkrivaju i u ostalim dijelovima svijeta a iako možda nisu baš najprivlačnije izgledom, pune su hranjivih tvari i ukusne su u velikom broju jela. Najčešće se dodaju u jela koja ne zahtijevaju intenzivnu termičku obradu, primjerice u salate, razna rižota, juhe, variva, tjestenine…