Pijani desert: kuglice od ruma

Jednostavna poslastica koju ne treba peći!

Profimedia

Rum kuglice jedne su od onih slastica koje se mogu napraviti bilo kad, za bilo koju priliku, idealno za vikend druženja ili pak kao desert nakon večere s prijateljima. Osim toga, recept za rum kuglice se vrlo lako može prilagoditi, ovisno o vašem osobnom ukusu ili onome što imate kod kuće od sastojaka. Primjerice, možete koristiti napolitanke, kekse na koje ste zaboravili da ih imate u ormariću (ako je to uopće moguće), čokoladu koju niste pojeli (e to već zvuči kao nemoguća misija, ali nikad se ne zna).
Možete se igrati i s vrstom alkohola koji ćete koristiti u receptu - osim ruma, možete koristiti i tekilu, burbon ili viski. Također, dio kuglica možete uvaljati u kakao prah a dio u šećer u prahu ili pak u kokosovo brašno ili naribane orahe ili bademe.

Sve u svemu, riječ je o prilagodljivom, jednostavnom receptu a kao najbolji dio, kuglice ne morate ni peći u pećnici. Ipak, imajte na umu da vam tijesto treba odležati u frižideru barem sat vremena a idealno preko noći.
U nastavku provjerite sastojke i recept.

Profimedia 

Sastojci:

170 g komadića tamne čokolade
60 g šećera u prahu
2 žlice kukuruznog sirupa
1/2 šalice tamnog ruma
1/2 žličice soli
310 g keksa (zdrobljeno)
110 g mljevenih oraha
60 g kakao praha

Priprema:

Za početak, rastopite čokoladu. To možete napraviti i u mikrovalnoj pećnici - stavite čokoladu u veliku zdjelu u mikrovalnu pećnicu te je pustite po 30 sekundi u nekoliko intervala, miješajući između svakog, dok se čokolada ne otopi. Sad je vrijeme za tijesto - prosijte pola šalice šećera u prahu preko otopljene čokolade (prosijavanje pomaže u sprječavanju grudica). Dodajte kukuruzni sirup, rum i sol. Miješajte pjenjačom dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane glatka. Dodajte zdrobljene kekse i orahe te miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dobiveno tijesto pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat ili preko noći. Kad je tijesto spremno, od njega oblikujte kuglice te ih uvaljajte u kakao prah. Po želji, možete dio kuglica uvaljati u šećer u prahu, kokosovo brašno (pogotovo kad koristite rum) ili pak u mljevene orahe. Kuglice držite u frižideru i pojedite kroz pet dana.