Iz Dikine kuhinje: Srdele

U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice mogu se naći brojni recepti za ovu zdravu i, na žalost, često zanemarivanu plavu ribu

Profimedia

Prestao je lovostaj na sitnu plavu ribu, dakle srdele i inćuni vraćaju se na naše tanjure.
Srdela je riba koju itekako nalazimo u receptima unutar “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Uostalom, srdelu se ne zove ‘kraljicom mora’ bez razloga - iako je riječ o jeftinoj ribi, često i nepravedno zanemarenoj, ona je jako ukusna, zdrava i može je se pripremati na više različitih načina.

U Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice, ova vrsna autorica za srdele piše su prava, vrlo česta riba našeg mora. Piše i da se love zimi i u proljeće, a najviše ljeti te da se najbolje love na svijeću. Priređuje se na razne načine, soli i i konzervira kao sardine, kuha, prži, peče na gradele… Srdele mogu biti nadjevene, pečene u vlastitom soku ili pak marinirane. Danas ćemo predstaviti recept inspiriran onim iz “Dalmatinske kuhinje” za marinirane srdele.

Profimedia 

No, prvo napomenimo da je srdela jako dobra za zdravlje te da bi je trebalo često jesti. Naime, srdela je veliki izvor Omega-3 masnih kiselina - četiri, pet srdela sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 masne kiseline, koja nam pomaže u održavanju nivoa dobrog kolesterola, važna je za zdravlje srca, mozga i ali i za hormonsku ravnotežu. Srdela je odličan izvor selena i kalcija, obiluje vitaminima kao što su vitamini D, A i vitamina B skupine te mineralima među kojima su i željezo, magnezij i fosfor. Uz to, srdela ima puno proteina - od 100 grama namirnica, petina su proteini!
U nastavku isprobajte recept za marinirane srdele, često jelo u tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji.

Profimedia 

Marinirane srdele

Sastojci:
1 kg srdela
1/4 maslinovog ulja
1/8 vinskog octa
3 češnja češnjaka
peršin
malo korice limuna
par listova ružmarina
žličica šećera

Priprema:
Prvo napravite marinadu - uskuhajte ulje, ocat, češnjak i ostale začine (peršin, ružmarin, šećer, koricu limuna). Zatim očistite srdele i ispecite ih na grillu. Gotove srdele stavite u posudu i prelijte marinadom. Čuvajte u frižideru.