Često je večera nešto što pojedemo s nogu, bez previše razmišljanja, samo da na brzinu utažimo glad ne misleći je li pametno baš to pojesti prije spavanja. No, večeras ćemo ipak malo promisliti što i kako jedemo i to tako što ćemo si složiti jedno zdravo, ukusno a jednostavno jelo - tost od batata!
Možda niste do sad imali priliku isprobati ovah recept a riječ je o ukusnom obroku koji možete zapravo jesti bilo kad u danu, pa čak i za doručak, ovisno o namazu za koji ste se odlučili uz ovaj tost. No, o tome nešto kasnije…
Prvo krenimo s tostom - tost od batata je jednostavan za pripremu, bez glutena i veganski, gotov je za manje od pola sata a zahvaljujući različitim namazima, možete ga jesti često bez da imate osjećaj da jedete isto jelo.
Za njega vam treba 1 batat te pećnica zagrijana na 200 stupnjeva. Operite i osušite batat a pleh obložite papirom za pečenje. Potom narežite batata na jednake kriške ili krugove, poslažite ih na pleh i pecite 25 minuta ili dok se dijelovi lagano ne preprže.
Sad je vrijeme za namaze, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga:
Namaz od avokada
Meke i karamelizirane note prženog slatkog krumpira dobro se sljubljuju sa zemljanim avokadom posipanim morskom soli u pahuljicama i malo limunovog soka. Dodajte malo pahuljica čilija ili prstohvat svježe mljevenog papra za dodatnu toplinu.
Humus
Humus možda nije prva kombinacija koja vam padne na pamet kada promislite na namaz koji ide uz batat. Međutim, ova kombinacija stvara zapanjujući okus koji ćete htjeti čim prije opet probati! Još kad dodate i malo rotkvica…
Ricotta i svježi sir
Premažite ovim slatkim sirevima tost od batata, dodajte malo meda i omiljenog voća i uživajte u eksploziji okusa!
Umak od rajčica
Napunite tostirane kriške umakom od rajčice i sirom po želji i vratite ih u pećnicu da se sir rastopi. Zahvalite nam kasnije…