Predstavljamo Mango Lassi, indijski osvježavajući napitak

Riječ je o ukusnom kremastom napitku s mangom, jogurtom, mlijekom i začinima

Profimedia

Često pišemo o indijskoj kuhinji no možda nedovoljno o napitcima koji dolaze iz ove zemlje. Danas ispravljamo tu nepravdu i pišemo o jednom posebnom, ukusnom, kremastom indijskom napitku u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje. Riječ je o osvježavajućem piću koje se zove Mango Lassi a radi se od manga, jogurta, mlijeka, šećera i kardamoma.
Prvo da objasnimo da je Mango Lassi tek jedna od inačica lassija, vrste napitka koje je u osnovi milkshake ili smoothie koji dolazi u raznim okusima. Neki su slani, neki slatki, neki imaju mentu, neki imaju voće. Lassi je zapravo najpoznatiji indijski, izuzetno zdrav napitak koji se radi od jogurta. Potječe iz regije Punjab (sjeverna Indija i istočni Pakistan) a nastao je negdje oko 1000. godine prije Krista. Pratio ga je glas da ima ajurvedska ljekovita svojstva, da smiruje želudac i um a tradicionalno se posluživao u glinenoj šalici.

Profimedia 

Ovaj ajurvedski napitak pomaže regulirati probavu - lagan je, sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu radu crijeva i reguliranju probave, smanjuje nadutost i pojavu vjetrova. Najbolje ga je piti prije ručka ili uz ručak kako biste pomogli zdravlju vašeg probavnog sustava a izbjegavati kasno navečer.

Lassiju se mogu dodati razni sastojci, od voća do orašastih plodova, postoje čak i lassiji od čokolade i karamela. Slani lassi je dobar za poticanje probavnog sustava, dok slatki lassi hrani i smiruje tijelo. Ovaj naš o kojem pišemo danas, Mango lassi, je sladak i, očito, baziran na mangu. Kako ga napraviti, doznajte u nastavku!

Profimedia 

Sastojci:

1 šalica nasjeckanog vrlo zrelog manga ( može i smrznuti nasjeckani mango ili mango iz konzerve)
1 šalica običnog jogurta
1/2 šalice mlijeka
4 žličice meda ili šećera
Prstohvat mljevenog kardamoma
Led, po želji

Priprema:

Stavite mango, jogurt, mlijeko, med (ili šećer) i kardamom u blender i blendajte 2 minute. Ako želite konzistenciju nalik na milkshake, umiješajte i malo leda ili poslužite preko kockica leda. Prelijte u čašu i pospite prstohvatom mljevenog kardamoma. Ako ne volite ovaj začin, možete umjesto njega koristiti i cimet.