Gruyere je odličan sastojak nekih kultnih jela. Otkrijte kojih

Na nedavno održanom svjetskom natjecanju sireva, sir gruyère iz švicarske mljekare Mountain Dairy Fritzenhaus je proglašen najboljim na svijetu, što je ljubiteljima sira znak da na jelovnike uvrste jela upravo s ovim sirom

Profimedia

Volite li sireve zasigurno će vam je zanimljiva informacija kako je na nedavno održanom svjetskom natjecanju sireva, održanom u SAD-u, u Wisconsinu, drugu godinu za redom titulu najboljeg sira na svijetu odnio švicarski sir gruyère. Pobjednički sir dolazi iz sirane Mountain Dairy Fritzenhaus, sirara Michaela Spychera iz Berna, iz mljekare koja je odraz najboljeg od terroira te predanog rada mljekara unutar radijusa od svega 5 kilometara od same mljekare. A koliko je ova titula važna potvrđuje kako je ovo natjecanje najveće natjecanje sireva, maslaca i jogurta na svijetu, ono u kojem vrsni međunarodni suci, među kojima su i chefovi iz restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama, odabiru najbolje proizvode u više kategorija.

The World Cheese Contest 2022 

A što je zanimljivo istaknuti za gruyère? Ova vrsta kravljeg sira spada u kategoriju tvrdih sireva, blijedožute je boje i teksture ispunjene rupicama (“očima”). Karakteristične je, lagano orašaste arome, dozrijeva šest mjeseci ili duže, pokriven prirodnom koricom. Odličan je rezan na kriške ali i kao sir za topljenje te je omiljeni sastojak fondue zalogaja kao i odličan dodatak u pripremi croque monsieur sendviča.

Donosimo recept za odličnu juhu u kojoj je važan sastojak upravo ova vrsta sira.

Francuska juha od luka

Profimedia 

Sastojci:
2 žlice maslaca
2 veća luka, nasjeckani na tanke kriške
1 ljubičasti luk, nasjeckan na tanke kriške
papar, sol
1 l goveđeg ili pilećeg temeljca (može i kombinacija)
180 ml bijelog vina
2 grančice majčine dušice
peršin
1 lovorov list
2 žlice Worcestershire umaka
16 kriški bageta
100 g gruyere sira
malo šećera
maslinovo ulje

Priprema:
Nasjeckajte luk te u zagrijanu posudu dodajte malo maslinovog ulja te luk. Dodajte polovicu maslaca, pirjajte luk oko dvadesetak minuta uz miješanje. Uz miješanje dodajte ostatak maslaca te pirjajte oko 15 minuta na niskoj vatri, dok luk ne poprimi smeđu, karameliziranu boju. Dodajte malo šećera, jer tako ćete doprinjeti karamelizaciji te žličicu soli. Nastavite kuhati desetak minuta. Dodajte vino, drvenom kuhačom skinite sve nakupljene sastojke po posudi, dodajte temljac, lovor, majčinu dušicu. Zagrijte do vrenja, poklopite te smanjite vatru. Kuhajte oko pola sata. Začinite sa soli i paprom, izvadite lovorov list. U međuvremenu narežite baget na kriške, svaki komad poškropite maslinovim uljem. Pecite 5 do 7 minuta na 220 stupnjeva. Potom preokrenite kreiške na njih dodajte naribani gruyere sir, vratite u pećnicu te pecite dok se sir ne rastopi.
Pripremljenu juhu poslužite u zdjelice tena vrh dodajte krišku ili dvije kruha sa sirom, pospite s malo sjeckanog peršina i poslužite.