Svakog 17. ožujka znamo da se diljem svijeta nosi zeleno, pije irsko pivo i jedu irski specijaliteti jer slavi se Dan sv. Patrika. Irski pubovi diljem svijeta puni su Iraca i njihovih prijatelja, veseli se do kasnih noćnih sati i svi su nekako dobre volje, veseli i razdragani. I mi smo bili razdragani kad smo prošle subote u zagrebačkoj Kuhaoni sudjelovali u kulinarskom slavlju irske tradicije, pod vodstvom irskog chefa s hrvatskom adresom Stephena Breslina i gastro blogerice Sandre Rončević.
Naš domaćin bio je Ruaidhri Dowling, veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj, a osim jela koja smo skuhali, kao uvod kušali smo i izvrsne irske sireve, namaze (tamni 'maslac' od jabuke i vrhunski relish od rajčica koji priča posebnu priču, i jednom ćemo vam je sigurno ispričati), suhomesnate proizvode, krekere, te svježe pečeni irski kruh s pivom i sconese sa cheddarom. Sve to nabavio je Bord Bia, irska nacionalna agencija, dok je jedini pravi irski pub u Zagrebu, Sheridan's, poslao dovoljne količine irske pive O'Hara's kako bi kuhanje prošlo glatko.
No, kušali smo i vrhunska baranjska vina s irskim potpisom. Naime, čistokrvni Irac Patrick Martin u Zmajevcu uz pomoć enologa Igora Deaka (osobe koja se krije i iza vrhunskih vina bližnje poznate vinarije Josić!) proizvodi vina – graševinu, rose od frankovke, monosortni merlot te kupaže crvenih sorata. Njegova vinarija Baragne trenutačno ima četiri hektara vinograda te proizvodi oko 20.000 butelja, a plan mu je u budućnosti pola količine vina izvoziti u rodnu Irsku!
A što smo skuhali? Irski gulaš od junetine s crnim pivom te za desert puding od kruha s irskim viskijem. Donosimo vam oba recepta, a u našoj galeriji pogledajte kakva je bila atmosfera u Kuhaoni ispunjenoj irskim okusima i mirisima.
IRSKI GULAŠ S TAMNIM PIVOM
1 kg juneće lopatice, narezane na krupne kocke
3 veća luka, grubo nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana ili ribana
3 stabljike celera, grubo nasjeckane
5 mrkvi, narezanih na veće komade
2 žlice brašna
500 ml goveđeg ili pilećeg temeljca
500 ml irskog stout piva
1 žlica koncentrata rajčice
2 listića lovora
1 žličica svježeg timijana
Meso dobro nasolite, te ga popržite na velikoj tavi na suncokretovu ulju, sve dok ne porumeni sa svih strana. Maknite meso iz tave te u nju dodajte luk i češnjak, dinstajte dok ne omekša, uz miješanje kako biste pokupili sve fine smeđe dijelove koji su se uhvatili za tavu. Dodajte mrkvu, celer i sotirajte daljnjih 5-6 minuta, popaprite. Ubacite koncentrat rajčice i brašno te sotirajte daljnjih 5 minuta na srednjoj vatri. Tako ćete 'ukloniti' gorčinu iz koncentrata rajčice. Vratite meso, dodajte pivo, temeljac i začinsko bilje, obilno posolite i poparite, pokrijte poklopcem. Smanjite vatru na slabu, pustite da se lagano krčka oko 2 sata, odnosno dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne. Naravno, povremeno promiješajte i provjerite okuse. Ako ispari previše tekućine dodajte još temeljca. Poslužite uz pire krumpir.
PUDING OD KRUHA S VISKIJEM I ĐUMBIROM
250 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
3 velika jaja + 1 žumanjak
5 žlica šećera
8 šnita bijelog kruha, odstajalog 1 dan
50 g omekšalog, blago posoljenog maslaca
korica ½ limuna
3 cm svježeg đumbira, naribanog, iscijeđen sok
3 žlice irskog viskija
Zagrjte pećnicu na 180 C. Za custard kremu - ugrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju, malo ispod točke vrenja. U međuvremenu istucite jaja sa 3 žlice šećera. Polako u jaja izlijte zagrijanu mješavinu mlijeka i vrhnja, uz stalno miješanje. Umiješajte svježe iscijeđeni sok od đumbira i viski. Lagano maslacem namastite vastrostalnu posudu dimenzija otprilike 20x25x5 cm. Sa šnita kruha skinite koru, i obje strane namastite maslacem. Posložite kruh na dno posude, tako da se komadi malo preklapaju. Prelijte custard preko kruha i sve dobro pritisnite rukama. Pustite da se upija 30-ak minuta ili dulje (u hladnjaku). Pospite ostatkom šećera i pecite 35-40 minuta dok se ne zazlati i malo napuhne.