Ovo voće, koje oduševljava snagom boje i okusa, često se opisuje kao superhrana. Razlog je jednostavan – količinom kalija nadmašuje količine u npr. banani, pomaže u očuvanju zdravlja zahvaljujući kombinaciji vitamina, minerala i mikronutrijenata i odličan je dodatak u slanim i slatkim jelima.
I dok ga uglavnom konzumiramo tako da ga ogulimo, jer kora ovog ploda i nije baš privlačna, ili mu barem odrežemo vrh te ga dubimo žličicom, privlači ideja da kivi ipak kušamo bez guljenja, s korom. Jer stručnjaci poručuju, kora je jestiva, ona koja sadržajem zdravih i važnih nutrijenata daje na važnosti ideji konzumiranja cijelog ploda, bez guljenja. Obiluje vlaknima, folatima, vitaminom C i E, snažnom bazom antioksidansa važnih za naš imuno sustav i mikrobiom probavnog sustava, te tako plod s korom ima još značajniji utjecaj na naše zdravlje.
A kako jesti kivi s korom? Važno je odabrati organski uzgojene plodove koje ćete za početak pod hladnom vodom očistiti četkicom ili sastrugati žlicom. Jer tako ćete ukloniti neželjene dlačice. Plod isperite te posušite te zagrizite ili narežite na komadiće.
Ukoliko vam je uživanju u kiviju s korom i ne baš privlačno, nastavite uživati u kiviju kao svježem plodu, koji je odličan dodatak slasticama, voćnim salatama, smoothie kombinacijama, zdravim zobenim kašama... Ali kivi je savršen dodatak i slanim jelima – pripremite pečenu piletinu ali I sipu ili lignje te poslužite s ovim sočnim voćem. Jednako je ukusan u kombinaciji s rižom, odlično se slaže s mladim lukom, češnjakom, soja umakom, a ništa manje nije zanimljiva i priča kako upravo kivi pomaže u omekšavanju mesa. Dovoljno je ovim plodom natrljati komad mesa te ostaviti dvadesetak minuta da odstoji u kontaktu s kriškicama kivija. Tako omekšalo meso odličnog je okusa i sočne teksture. Vrijedi pokušati, zar ne?