Kako napraviti rižu od cvjetače, idealno rješenje za sve koji su na keto dijeti

Zdravija inačica ove osnovne namirnice

Profimedia

Iako je riža uobičajena žitarica i važna komponenta mnogih jela - primjerice, azijske zemlje konzumiraju najviše riže, što čini 90 posto ukupne svjetske potrošnje ove iznimno važne žitarice - mnogi se počinju udaljavati od ove škrobne žitarice iz zdravstvenih razloga. Riža - točnije njena bijela sorta - poznata je kao rafinirani složeni ugljikohidrat, koji ima visok glikemijski indeks i može dovesti do pada šećera u krvi. Bilo da je riječ o problemima sa šećerom ili ako samo želite paziti na unos ugljikohidrata pa prakticirate keto dijetu, činjenica da je riža ukusna i jednostavna za pripremu nije dovoljan razlog da je stalan postav vašeg menija. Srećom, umjesto riže možete upotrijebiti neke ukusne opcije a jedna od njih je i - riža od cvjetače.

Profimedia 

Cvjetača je postala popularna alternativa tradicionalnoj riži, jer je izvrstan izvor vitamina C i K, može poboljšati probavu, pomoći u prevenciji raznih vrsta raka i čak može pomoći u borbi protiv upala u cijelom tijelu. Rižu od cvjetače možete napraviti jednostavnim miksanjem nasjeckane cvjetače u procesoru hrane ili blenderu dok ne dobije konzistenciju kus-kusa ili je možete kupite prethodno zapakiranu.

Ukoliko ste se odlučili za kućnu verziju ove vrste riže, pratite recept u nastavku!

Profimedia 

Sastojci:

1 velika glavica cvjetače

Priprema:
Operite i temeljito osušite cvjetaču, a zatim uklonite sve listove.
Ako koristite ribež, narežite cvjetaču na velike komade i upotrijebite rupice srednje veličine (strana koja se obično koristi za ribanje sira). Ako koristite food processor, cvjetaču narežite na male komadiće i pomoću nastavka za ribanje naribajte je u “rižu". Prebacite na papirnati ručnik ili kuhinjsku krpu i pritisnite kako biste uklonili svu suvišnu vlagu.
Nakon što dobijete rižu od cvjetače, lako ju je kuhati (ili uživati u sirovoj)! Jednostavno je pirjajte u velikoj tavi na srednjoj vatri na 1 žlici ulja. Pokrijte poklopcem da se cvjetača pari i postane mekša. Kuhajte ukupno 5-8 minuta, a zatim začinite po želji (npr. soja umakom ili solju i paprom). Rižu od cvjetače možete koristiti u svim receptima koji zahtijevaju rižu!