Predstavljamo udon, japansku tjesteninu od pšeničnog i rižinog brašna

Comfort food na azijski način

Profimedia

Danas pišemo o udonu, japanskoj tjestenini koja se radi od pšeničnog i rižinog brašna. Riječ je o svojevrsnom comfort foodu među rezancima - udon rezance nalazimo u juhama, savršeno idu u stir-fry, curryje ili u salate kao brzi večernji obrok. Mogu se kupiti svježi, smrznuti ili sušeni u odjeljku azijske hrane u većini supermarketa.
Kao i soba rezanci o kojima smo već pisali, udon rezanci su na bazi pšenice i vrlo su popularni u Japanu. Poslužuju se i topli i hladni, lako se kombiniraju s raznim drugim sastojcima. Međutim, za razliku od soba rezanaca, udon rezanci su deblji i gušći, nešto kao jako debeli špageti. Zapravo, oni su najdeblji rezanci koje možete naći u japanskoj kuhinji. Ipak, i među udon rezancima postoje različite vrste, ovisno o regiji i tradiciji; primjerice, Sanuki udon je obično malo tanji od ostalih vrsta udona.

Profimedia 

Zanimljivo je da svoje podrijetlo vuku iz Kine, a iako još uvijek nije jasno kada su točno rezanci došli iz Kine u Japan, zapisi o japanskoj verziji udona postoje još od 8. stoljeća. Udon rezanci rade se od pšeničnog brašna, vode i soli. Tradicionalno se za pripremu koristi i morska voda. Tijesto za ove rezance je toliko čvrsto da se obično ne može mijesiti rukama pa se čak i stopala znaju koristit u tu svrhu! Udon rezanci obično dolaze na tržište ili sušeni ili već kuhani. U kuhinji se, kako smo već spomenuli, mogu koristiti u brojnim receptima, od juha, preko curryja do stir-frya. Za jedan takav stir-fry donosimo i recept u nastavku!

Profimedia 

Sastojci:

2 pakiranja svježih udon rezanaca
1.5 žlica meda
1 žlica umaka od soje
1 žlica sriracha umaka
Pola žlice rižinog octa
2 trake slanine, nasjeckane
1.5 šalica nasjeckanog kimchija
1 češanj češnjaka, mljevenog
1 žličica prženog sezamovog ulja
4 mladog luka, narezanog (po želji)

Profimedia 

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac s blago posoljenom vodom. Kuhajte udon u kipućoj vodi, povremeno miješajući, dok rezanci ne omekšaju, ali da su i dalje čvrsti za zalogaj, 3 do 5 minuta. Procijedite ih kad su gotovi. U međuvremenu pomiješajte med, soja umak, sriracha umak i rižin ocat u zdjeli. Ostavite umak sa strane. Zatim stavite slaninu u veliku tavu i pržite na jakoj vatri dok se masnoća ne otopi, ali slanina još nije hrskava, 2 do 3 minute. Dodajte kimchi i češnjak; kuhajte 1 minutu. Dodajte umak, udon rezance i sezamovo ulje te sve dobro promiješajte. Maknite s vatre i premjestite rezance na tanjur. Po želji ukrasite mladim lukom.