Humus je vrlo popularan namaz od kuhanog, pasiranog slanutka pomiješanog s tahinijem, limunovim sokom i češnjakom. Dolazi iz bliskoistočne kuhinje a udomaćio se u brojnim dijelovima svijeta kao brzo rješenje za brunch ili večeru. Poslužuje se uz krekere, tost, zapečeni domaći kruh, lepinjice, narezano povrće… Danas postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, čak ne mora sadržavati ni slanutak iako sama riječ hummus na arapskom znači upravo - slanutak! Dakle, ovaj namaz možemo raditi i od drugih namirnica kao, primjerice, od cikle, bundeve, avokada, graha, batata…
Danas ćemo ga pak raditi od mrkve, uz malo indijskih oraščića. Riječ je o brzom i ukusnom receptu koji možete iskoristiti kad vam nenajavljeno dođu gosti. Svi kod kuće imamo barem mrkvu, zar ne?
Provjerite sastojke i recept u nastavku!
Sastojci:
1 šalica indijskih oraščića
4 režnja češnjaka, oguljena
45 dkg mrkve, oguljene i grubo nasjeckane
1 veliki limun, ocijeđen
1 žlica tamarija
1 vezica peršina, nasjeckanog
1.5 žlica majoneze ili po ukusu
sol
Priprema:
Pomiješajte indijske oraščiće i češnjak u procesoru hrane i miksajte dok se sitno ne nasjeckaju. Dodajte mrkvu, sok od limuna, tamari, peršin i majonezu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Začinite solju i poslužite uz krekere, tost ili narezane mrkve i stabljike celera.