Iz Dikine kuhinje: Povrtne salate

Doznajte kakve su se sve salate i od kojeg povrća radile u vrijeme izdavanja “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice te zašto je ovaj prilog važan dio svakodnevnih obroka

Profimedia

Salate kao prilog neizostavan su dio svakodnevnih obroka pa ne čudi što je dobar dio recepata u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice posvećen upravo tom jelu. Salata je vrsta priloga uz glavno jelo koja se najčešće radi od sirovog povrća, ali može sadržavati i ribu i meso, tjesteninu, sir, majonezu, razne preljeve… Ponekad se jede i samostalno, recimo, voćna salata, ali danas nam to nije tema. Danas ćemo se posvetiti salatama od povrća koje možemo naći u Dikinoj “Dalmatinskoj kuhinji”, u njenom drugom izdanju iz 1951. godine. No, prvo ćemo napisati par riječi o tome zašto je dobro jesti povrtnu salatu.

Profimedia 

Kao prvo, obiluje vlaknima, dakle smanjuje razinu kolesterola i sprječava konstipaciju. Osim toga vlakna daju osjećaj sitosti. Zelena salata pak sadrži velike količine antioksidansa (vitamin C i E, folna kiselina, likopen i alfa i beta karoten), koji štite tijelo od utjecaja štetnih radikala. Osim zelene salate, antioksidanse možemo naći i u namirnicama kao što su grah, grašak, paprike, rajčice, mrkve, jabuke…

Znamo i da zelene salate ne sadrže puno kalorija (osim, naravno, ako se ne zaigramo s preljevom) a poznato je i konzumiranje maslinovog ulja koje ide u salatu znači unošenje dobrih masnoća koje će potaknuti tijelo na upijanje zaštitnih fitokemikalija, kao što su likopen iz rajčica i lutein iz tamnozelenog povrća.

Pogledajte video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef'  YouTube

Dika Marjanović Radica u “Dalmatinskoj kuhinji” za salate kaže da je, uz dobro svježe povrće, najvažnije imati ‘najfinije maslinovo ulje i vinsku kvasinu’ te usitnjenu morsku sol i papar. Osim toga, napominje da se salata, pogotovo zelena, treba dobro oprati te da se začinjava neposredno prije posluživanja uz citiranje narodne poslovice: “Salatu treba začiniti škrto i pametno”, odnosno s malo soli, puno ulja i malo kvasine.

Među receptima za salatu mogu se tako naći takozvana obična salata, odnosno zelena salata, zatim salata od glavatog kupusa, od krastavaca ili rajčica, salata od špinata, od cikle, od mrkve, od rotkvica ili od krumpira. Tu je i salata od sirovog ili pak kuhanog celera, salata od kuhane cikle ili od leće.

Profimedia  Salata s lećom

Za salatu od leće po uzoru na onu iz “Dalmatinske kuhinje” pogledajte recept u nastavku:

Sastojci:
30 dkg leće
2 jabuke
luk
2 slane srdele
sol i papar
maslinovo ulje
2 žlice kvasine

Priprema:
Svi se sastojci usitne i dobro izmiješaju u posudi. Ova salata dobro ide uz punjena jaja ili uz pečeno meso.