Na večerašnjoj dodjeli Oscara pit će se vina koja su napravili oskarovci

Dvostruki oskarovac Brad Pitt i peterostruki osvajač iste nagrade Francis Ford Coppola vlasnici su vinarija čijim će vinima noćaš nazdravljati njihovi kolege

Profimedia

Šampanjac Fleur de Miraval oskarovca Brada Pitta točit će se noćas na 94. dodjeli Oscara u Dolby Theatreu u Hollywoodu.

"To je prirodan izbor. Fleur de Miraval prestaje biti pjenušac jednoga glumca i postaje dio života svih najpoznatijih filmskih zvijezda", priopćili su iz provansalske vinarije Château Miraval koju je Pitt kupio još 2008. s tadašnjom partnericom Angelinom Jolie, a tamo su se i vjenčali u ljeto 2014. Dvije godine potom su se i razveli, ali Jolie je donedavno ostala suvlasnica.

Profimedia 

Lani u listopadu objavljeno je kako je njezin dio Château Miravala kupila grupacija Tenuta del Mondo na što se Pitt razbjesnio i tužio je tražeći da se prodaja poništi. Rekao je kako su se dogovorili da neće prodavati svoje udjele bez dopuštenja onog drugog, no Jolie to nije poštovala. Pittovi partneri u vinariji ostale su i glasovite vinarske obitelji Perrin čijih šest generacija u mjestu Châteauneuf du Pape u dolini rijeke Rhone vodi dobro poznatu vinariju Château de Beaucastel te Péters iz sela Le Mesnil-sur-Oger u Champagnei. S prvima su Pitt i Jolie 2012. napravili mirno ružičasto vino koje je vrlo brzo postalo hit, a drugi su zaslužni za ružičasti šampanjac Fleur de Miraval od chardonnayja i crnog pinota koji je predstavljen 2020. Oba vina mogu se kupiti i kod nas: 165 kuna stoji butelja mirnog roséa u Vivat Finim vinima, a 2550 kuna šampanjac u ukrasnoj kutiji. Pittov šampanjac ove je godine tako istisnuo s glamurozne priredbe dugogodišnjeg partnera, glasovitu šampanjsku kuću Piper-Heidsieck. Riječ je o drugom "izdanju" šampanjca koji je u prodaji od listopada prošle godine. Već su ga posluživali na ručku za nominirane 7. ožujka, a pit će se i na gala večeri u povodu dodjele Oscara.

Profimedia 

Profimedia 

Tamo će biti i dva vina još jednog oskarovca, a to je glasoviti redatelj Francis Ford Coppola. Dok je Pitt glasovite kipiće osvojio sporednom ulogom u filmu 'Bilo jednom u Hollywoodu' Quentina Tarantina te s glumačkim ansamblom filma '12 godina ropstva', Coppola ih je osvajao za najbolji film, za režiju te tri za scenarije. Redatelj sva tri 'Kuma' i 'Apokalipse danas' još je 1975. kupio kalifornijsku vinariju Inglenook. Najpoznatije mu je vino Rubicon, mješavina bordoških sorti koja u SAD-u stoji oko 900 kuna, dok je chardonnay Inglenook Chablis bio među pet najprodavanijih bijelih vina u američkim restoranima. Na oskarovskoj večeri i drugim službenim događajima oko dodjele nagrade prvi put će se točiti ograničene serije chardonnayja i cabernet sauvignona njegove druge vinarije Francis Ford Coppola Winery. Kupio ju je 2005. godine, tad se zvala Souverain, a vina su u zlatnim bocama koje i same malo podsjećaju na nagradu Akademije filmske umjetnosti. Proizvodi ih tvrtka Bottega iz talijanskog Trevisa. To je šesta godina zaredom kako se vina ovog višestrukog oskarovca toče na dodjeli Oscara, a planira "potrošiti" čak 2400 butelja.

Profimedia 

Pitt i Coppola nisu jedini filmaši u vinskom svijetu. U Toskani vina radi Lorraine Bracco, psihijatrica iz serije 'Obitelj Soprano', a u Italiji su vinarijama 'posudili' imena Richard Gere i Drew Barrymore. Antonio Banderas ima vinariju u rodnoj Španjolskoj. U slavnoj regiji Ribera del Duero proizvodi bijelo vino od chardonnaya te nekoliko mješavina crvenih sorti tempranillo, cabernet sauvignon i merlot. Dan Aykroyd radi vrlo dobra predikatna, slatka vina u Kanadi, a Kyle MacLachlan puni 5000 boca hvaljenog crvenog vina iz vinograda u državi Washington. Gerard Depardieu ima vinograde u Francuskoj, Italiji, Maroku, Argentini, Španjolskoj i SAD-u, a vina radi s prijateljem Bernardom Magrezom, jednim od najbogatijih Europljana i vlasnikom desetak vinarija širom svijeta. Slavni 'gorštak' Christopher Lambert vinarije ima u Bordeauxu i dolini Rhone, ali priznaje da samo uživa u vinima koja rade njegovi enolozi. Odlična vina sam radi Sam Neill, zvijezda Spielbergova serijala 'Jurski park'. Rođen je u Sjevernoj Irskoj, a odrastao na Novom Zelandu, gdje je 1993. kupio vinariju Two Paddocks. Uzgoj grožđa i proizvodnja vina su ekološki, a američki vinski časopis Wine Spectator dodijelio je 2017. i 2018. godine 95 od mogućih 100 bodova njegovim crnim pinotima iz berbi 2015. i 2016.

Profimedia 

Luka Džaja Food Market by StoryGourmet  YouTube