Novost u tanjuru - juha od avokada

Riječ je o začinjenoj, bogatoj juhi u koju ćemo ubaciti i ljute papričice, luk, češnjak i limetu

Profimedia

Kad pomislite na avokado i što sve s njim možete, juha sigurno nije na popisu, barem ne na prvih nekoliko mjesta. Ipak, ovo zdravo i ukusno voće koje se slaže s puno drugih namirnica i s kojim možemo zaista raditi razna jela, možemo ubaciti i u juhu. Dapače, od avokada možemo raditi bogate krem juhe, inspirirane, primjerice, meksičkom kuhinjom, ili pak napraviti hladnu juhu od avokada koja je gotova za deset minuta.
No, današnji recept uključuje jednu ukusnu, začinjenu juhu u koju, uz avokado idu i pileća prsa te puno začina koji juhi daju bogat, začinjen okus koji ćemo dugo pamtiti.

Pogledajte video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef'  YouTube

Sastojci:

4 kukuruzne tortilje, narezane na julienne
1 ½ žlice maslinovog ulja
1 bijeli luk, tanko narezan
8 češnja češnjaka, tanko narezanih
4 svježe jalapeno paprike, narezane
25 dkg pilećih prsa bez kože i kostiju - narezano na tanke trakice
1 litra pilećeg temeljca
¼ šalice svježeg soka od limete
1 rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
1 avokado - oguljen i narezan na kockice
¼ šalice nasjeckanog svježeg korijandera
sol i papar

Profimedia 

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Na lim za pečenje rasporedite trakice tortilje te ih pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 3 do 5 minuta. U međuvremenu zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Luk, češnjak i jalapenose pržite na ulju dok ne porumene, 4 do 5 minuta. Umiješajte piletinu, pileću juhu, sok od limete, rajčicu, sol i papar. Lagano pirjajte dok piletina više ne bude ružičasta, oko 10 minuta. Umiješajte avokado i korijander i zagrijavajte 3 do 5 minuta. Začine prilagodite ukusu. Servirajte juhu u zdjelice i pospite trakama od tortilje.