ZELENE IDEJE

U sezoni smo medvjeđeg luka! Vrijeme je za pripremu odličnih zelenih obroka

Jedan od simbola proljeća zasigurno je srijemuš, divlji, šumski ili medvjeđi luk, biljka koja dospijeva od kraja ožujka na sjenovitim, vlažnim tlima u šumama kontinentalnih dijelova Hrvatske, te osvaja kako bojom i aromom tako i brojnim idejama kako je uvrstiti u proljetne jelovnike
Foto: Profimedia

Zanimljiva je priča vezana uz ovu aromatičnu biljku dolazi iz Švicarske gdje su mljekari hranili krave medvjeđim lukom kako bi dobili aromatizirano mlijeko, te maslac i sir prepoznatljiva mirisa koji podsjeća na češnjak. Ukoliko još niste doživjeli kako mirišu mjesta na kojima raste medvjeđi luk, prvom prilikom krenite u prirodu, uberite mlade listove i pohrlite u kuhinju kako bi uživali u nekom od brojnih jela u kojima je ova biljka i više nego dobrodošla. 

Aroma i ljekovitost ove biljke najbolje dolaze do izražaja kada je sirova, posebno ako se koriste mladi listovi. Medvjeđi luk u potpunosti je jestiv i zdrav, često ga se opisuje kao čistač krvi, no potreban je oprez pri branju jer ga je lako pomiješati s po izgledu sličnim, a iznimno otrovnim lišćem mrazovca ili đurđice. Najlakše ćete ga prepoznati po intenzivnom mirisu češnjaka, no niste li sigurni u vlastitu stručnost, radije kupite svježe lišće srijemuša kod iskusnih trgovaca.

Birajte mlado, čvrsto, jarkozeleno lišće. Nakon branja važno je brzo iskoristiti ga, a u hladnjaku ga možete čuvati u plastičnoj vrećici te upotrijebite kroz nekoliko dana. Moguće ga je i zamrznuti, i to u obliku cijelih listova ili nasjeckan, bez prethodnog blanširanja, a odličan je i pospremljen u ulju. Medvjeđi luk je i više nego dobra razlog za pripremu salata, juha, umaka, pesta i namaza, a sjeckani medvjeđi luk u kombinaciji sa svježim sirom je odličan nadjev za tjesteninu, pite i quicheve. Donosimo tri odlična recepta.

Maslac s medvjeđim lukom i čilijem

Foto: Profimedia

Sastojci:

100 g maslaca na sobnoj temperaturi
8 listova medvjeđeg luka
naribana korica 1/2 limuna
1/2 očišćene i nasjeckane čili papričice
sol

Priprema:
Listove medvjeđeg luka sitno nasjeckajte pa ih zajedno s ostalim sastojcima umiješajte u maslac. Zamotajte u plastičnu foliju, oblikujte u valjak i stavite u hladnjak.

Topla salata s tjesteninom

Sastojci:
150 g medvjeđeg luka
50 g naribanog parmezana
1 žuta paprika
1 crvena paprika
4 žlice ulja
300 g špageta
4 žlice bijelog alkoholnog octa
prstohvat soli
prstohvat mljevene čili papričice
prstohvat mljevenog papra

Priprema:
Očišćenu papriku narežite na tanke trake. Skuhajte tjesteninu i dobro je ocijedite te isperite hladnom vodom. U međuvremenu nasjeckajte medvjeđi luk, a papriku propirjajte na ulju. Posolite, popaprite i začinite mljevenom papričicom. Zalijte octom, umiješajte medvjeđi luk, kratko promiješajte pa maknite s vatre. Pomiješajte špagete s paprikom, preostalim uljem i parmezanom.

Proljetna frittata

Foto: Shutterstock

Sastojci:

800 g krumpira
2 luka
100 g tvrdog sira
12 listova medvjeđeg luka
4 žlice ulja
8 jaja
1/2 žličice mljevene dimljene paprike
sol

Priprema:
Kuhajte čitave krumpire u slanoj vodi oko 20 minuta. Nakon toga ih procijedite i ostavite da se ohlade te ogulite. Luk oljuštite i narežite na trakice, kao i medvjeđi luk, a sir naribajte. Krumpir narežite na ploške pa ga popecite na vrelom ulju u velikoj tavi oko deset minuta. Pretkraj dodajte luk i medvjeđi luk. Zamutite jaja, posolite ih i začinite mljevenom paprikom te prelijte preko krumpira. Dodajte ribani sir, poklopite i pecite na laganoj vatri desetak minuta. Kada je frittata pečena, istresite je iz tave i narežite na trokute.

Za inspiraciju više pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' t eotkrijte kako izgleda dan u najpoznatijoj zagrebačkoj slastičarnici:

Kuhaj kao chef, Magnolia Izvor: YouTube