Iz Dikine kuhinje: Torta od maka

Ukusna, tradicionalna slastica koju su radile naše bake a čiji recept možemo naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice

Profimedia

Slastice od maka tradicionalno su se pripremale u našim kuhinjama godinama, bilo da je riječ o štrudelima, makovnjačama, tortama, kockama od maka, gibanicama… Sjeme maka naime daje poseban okus i aromu jelu pa ne čudi što ga se može naći i u receptima u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Jedan od recepata je i onaj za domaću tortu od maka no prije nego predstavimo ovu slasticu, napišimo nekoliko riječi o dobrobitima maka.

Naime, mak je zastupljen u gotovo svim svjetskim kuhinjama - njegove sjemenke mogu se koristiti cijele ili samljevene, a svojom teksturom doprinose hrskavosti jela. Dodaju se slatkim i slanim jelima a okus im je umjereno pikantan, sa slatkastom notom.

Profimedia 

Osim toga, mak je prava riznica antioksidanasa koje organizam štite od upala i malignih oboljenja. Sjeme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti, a u sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra kao i vitamina skupine B.
U kuhinji se, barem kod nas, najčešće koristi kod pripreme slastica no može ih se ubaciti i u slana jela - sjemenke maka mogu se tostirati na tavi, pa dodati tjestenini i salatama za zanimljiviji okus ili se pak mogu umiješati u umake poput senfa ili majoneze.
No, mi danas pišemo o torti od maka, donosimo recept po uzoru na onaj koji Dika Marjanović- Radica predstavlja u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji”. U nastavku provjerite sastojke i recept.

Profimedia 

Sastojci:

1/2 kg svježe samljevenog maka
10 dkg maslaca
4 jaja (žumanjak i bjelanjak, odvojeno)
15 dkg šećera
pola limuna (sok i kora)
5 dkg badema
2 žlice ruma
šećer u prahu
marmelada, po želji

Priprema:
Pomiješaju se maslac i žumanjci (jedan po jedan) te se dobivenoj smjesi doda šećer, limun, rum, samljeveni bademi i mljevene sjemenke maka. Promiješati i dodati bjeljanjke te dobivenu smjesu staviti u kalupo po izboru koji ste prethodno namastili. Peče se na laganoj vatri dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Izvadi se iz pećnice, pusti da se ohladi i onda nareže i servira, posuto šećerom u prahu i, po želji, uz domaću marmeladu.

Pogledajte video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef'  YouTube