Održan je 20. Madrid Fusion! Donosimo najzanimljivije isječke, gostovanja i poruke slavnih chefova

Tri izuzetno aktivna dana bila su ispunjena gostovanjima i susretima slavnih chefova, zanimljiivim prezentacijama i natjecanjima, a madridski je kongres još jednom potvrdio važnost velike gastro zajednice

Madrid Fusión 2022

Jedan od najznačajnijih gastronomskih kongresa na svijetu, Madrid Fusión, zatvorio je vrata 20. izdanja ali otvorio pogled u gastronomsku budućnost. Kroz tri izuzetno aktivna dana na pozornici kongresa su se izmijenjivala brojna međunarodna imena koja su s publikom podijelila pogled u njihove kuhinje, jela i filozofije.

Prvi dan kongresa je obilježilo gostovanje chefa Santiaga Lastra iz londonskog restorana Kol* kroz koje je chef oduševio prezentacijom “Translating flavours” kroz koju je povukao paralelu između meksičkih začina i tehnika te britanskih namirnica, potom gostovanje danskog chefa Erica Vildgaarda koji je podijelio svoju priču o restoranu Jordnær** iz Kopenhagena, koja je prožeta i osobnom, životnom pričom samog chefa.

Madrid Fusión 2022  Santiago Lastra, Kol
Madrid Fusión 2022  Eric Vildgaard, Jordnær

Pažnju je posebno privukla retrospektiva inovacija restorana El Celler de Can Roca kroz koju je slavni Joan Roca istaknuo i važnost samog Madrid Fusióna kroz dva desetljeća postojanja, a što se odlično nadovezalo na riječi chefa Alexa Atale iz brazilksom restorana D.O.M.: “Moj život ima oznaku “prije” i “nakon” Madrid Fusióna, i moja je jedina želja nastaviti podizati nove generacije mladih chefova”, koji se tim riječima pridružio i govorima chefova kao što su Gaston Acurio, Albert Adriá i Elena Arzak, koji su tako i obilježili dva desetljeća postojanja kongresa.

Madrid Fusión 2022  Joan Roca, El Celler de Can Roca

Madrid Fusión 2022  Alex Atala, D.O.M.

Madrid Fusión 2022 

Prvi dan je bio i više nego odličan uvod u drugi dan u kojem se nastavila isticati važnost snage novih mladih talenata. Kao centralni događaj dana se izdvojio nastup dvojice chefova, arhitekata moderne kuhinje, dijalog pod nazivom “An encounter of thoughts” u kojem su o kuhanju i kretaivnosti razgovarali René Redzepi (Noma***) i Andoni Luis Aduriz (Mugaritz**).

Madrid Fusión 2022  Andoni Luis Aduriz i René Redzepi

“Inovativnost je u stalnom pokretu. Morate stvoriti okruženje u kojem ljudi smiju pogriješiti, čak i ako vas to ljuti, jer tako učite. Moj je život stalno usmjeren na učenje, čitanje knjiga i usvajanje novih ideja koje prenosim timu. Otvorite um jer to je ključ kreativnosti. Ukoliko to možete svugdje ćete vidjeti mogućnosti” poručio je René Redzepi.

Madrid Fusión 2022 

S uzbuđenjem se, u prepunoj dvorani, očekivao i nastup madridskog chefa Dabiza Muñoza,čiji restoran DiverXO, u španjolskoj prijestolnici jedini s tri Michelinove zvjezdice. Chef Muñoz je otkrio buduće planove vezane u otvorenje novog restorana RavioXo u kojem će se u fokusu biti na tjestenina, te je otkrio i planove vezane uz preseljenje restorana DiverXO na novu lokaciju u 2024. godini. Također je kroz prezentaciju “Let me ask you a question” odgovarao na zanimljiva pitanja publike o kreativnosti ali i podizanju cijena u njegovim restoranima.

Madrid Fusión 2022  Dabiz Muñoz, DiverXO

Svoje izuzetno iskustvo s publikom je podijelio i Rasmus Munk, chef restorana Alchemist iz Kopenhagena, koji je govoreći o brojnim aspektima svoga rada kroz prezentaciju pod nazivom “Changing the world through gastronomy” objasnio i proces rada kroz koji čitav tim gradi koncept svakog jela, jer njihova su jela ona koja šalju direktne i snažne poruke društvu.

Madrid Fusión 2022  Rasmus Munk, Alchemist

“Možemo koristiti provokaciju kao alat za oblikovanje sjećanja. Kada govorite o važnim stvarima potičete ljude na razmišljanje. Na primjer, imali smo običaj poslužiti tanjur koji izgleda kao oko inspirirano Georgeom Orwellom i njegovom porukom iz 1984.”

Madrid Fusión 2022 

Impresivni line-up međunarodnih chefova, koji su uputili snažne poruke u smjeru uzgoja, namirnica, održivosti i kuhanja sa sezonskim namirnicama, nastavio se i u zadnjem danu ovogodišnjeg MF kongresa. U trećem je danu nastupio Japanac Hisato Hamada koji stoji iza pokreta Wagyumafia a koji je oduševio prezentacijom “The craftsmanship behind wagyu”. Do danas unazad šest godina od kad postoji Wagyumafia posjetio je 87 zemalja kako bi promovirao wagyu te otvorio 14 restorana u Tokiju i Hong Kongu.

Madrid Fusión 2022  Hisato Hamada, Wagyumafia

Na pozornici 20. Madrid Fusióna našao se i slavni Eneko Atxa iz baskijskog restorana Azurmendi***, koji ove godine nije kuhao već je kroz priču pod nazivom “The poetry of a territory” odao homage regiji i mjestima na kojima pronalazi inspiraciju za hranu koju priprema.

Madrid Fusión 2022  Eneko Atxa, Azurmendi

I ovogodišnji je kongres obilovao brojnim zanimljivim prezentacijama, natjecanjima, promocijama španjolskih regija i proizvoda, a veliki broj posjetitelja privukli su The Drink Show, MF Pastry, te drugo izdanje The Wine Edition, u čijoj se dvorani za pojedine vinske priče tražilo i mjesto više.

Madrid Fusión 2022  MF The Wine Edition

A Madrid Fusión ove je godine posebnu pažnju posvetio Ukrajini, i to gostovanjem ukrajinske chefice Ksenije Amber koja je u Madrid doputovala iz skloništa u Odessi. Ona je s pozornice poručila: “Ja ovdje ne stoji sama. Čitava ukrajinska gastro scena je sa mnom.”

Upravo su te riječi i najbolja poruka globalnoj gastro zajednici, koja suočena s brojnim izazovima u zadnje dvije godine pokazuje što u praksi znači pojam zajedništva i podrške, te kako pogled uvijek mora biti usmjeren u zasigurno bolju budućnost.

Madrid Fusión 2022  Ksenia Amber