Mogu li rotkvice u juhu? Naravno!

Sezona je ovog ljutkastog, zdravog povrća, iskoristimo ga za jedno ukusno, kremasto jelo

Profimedia

Počela je sezona rotkvica, malih, crvenkastih, ljutkastih vijesnika proljeća, obaveznih pratioca mladom luku, šunki i mladom siru, ukratko zdravom povrću koje je često nepravedno zanemareno. Naime, iako ih mi najčešće konzumiramo kao prilog, dodatak salati, one pružaju mnogo više a osim toga, prilično su zdrave. Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, a dobre su i kad ste na dijeti. Odlične su za probavu, čiste bubrege, dobre su za kožu ali i za imunitet. Ipak, neki ih trebaju i izbjegavati, primjerici ljudi koji imaju osjetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crijevima ili bubrezima, kao i oni koji imaju bolesti štitnjače.

Profimedia 

Rotkvice je najbolje jesti sirove, ali zbog njihovog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoje načini kako rotkvice možemo pripremiti da se ublaži ili čak potpuno eliminira njihov ljutkasti, specifičan okus. Jedan od tih načina je i kremasta juha od rotkvica za koju vam donosimo recept u nastavku.

Za ovu juhu treba vam manje od pola sata i zaista nije komplicirana za izradu. Možete se i poigrati sa sastojcima, primjerice, umjesto krumpira staviti kukuruz, umjesto običnog mlijeka staviti bademovo ili pak koristiti temeljac. Prilagodite prema vlastitim željama i omiljenim okusima. Valja napomenuti i da uz ovaj recept nećete uopće osjetiti onaj poznati ljutkasti okus rotkvice, no, ako želite, uvijek možete na kraju ubaciti i nekoliko svježih komadića rotkvice u juhu. Prijatno!

Profimedia 

Sastojci:

90dkg rotkvica, opranih i narezanih na četvrtine
1 crveni luk narezan na ploške
2 crvena krumpira, narezana na kockice
8 žlica margarina (može i maslac)
1 žlica soli
2 do 4 žličice papra, prema želji
3 šalice mlijeka (može i bademovo ako ste vegan); može i temeljac umjesto mlijeka
1 žlica šećera
1-3 žličice ljutog umaka

Priprema:
Prvo otopite margarin ili maslac na srednje jakoj vatri. Zatim u tavu dodajte luk, rotkvice, krumpir, sol, papar i ljuti umak. Zakuhajte, držite na laganoj vatri oko 30 minuta ili dok rotkvice i luk ne omekšaju. Pazite da maslac ne zagori. Održavajte nisku temperaturu i umiješajte mlijeko i šećer. Opet malo pojačajte vatru, ali pazite da juha ne proključa. Na kraju izblendajte juhu dok ne postane kremasta te je poslužite toplu uz kiselo vrhnje.

Pogledajte video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef'  YouTube