Šparoge naše svagdašnje - benefiti i zanimljivi recepti

Zašto ih je dobro jesti te kako ih pripremati ako želite izbjeći klasične načine, provjerite u nastavku!

Profimedia

Počela je sezona šparoga, delikatese zanimljivog okusa u kojoj možemo uživati pripremajući je na različite načine. Ova samonikla biljka u priobalnom području počinje se brati već u ožujku no travanj i svibanj su mjeseci kad se najbolje zaputiti u potragu za ovom višegodišnjom trajnom biljkom iz porodice ljiljana. Šparogu zovu proljetnim čistačem organizma, vrlo je zdrava, ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina a malu energetsku vrijednost. Bogata je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod.

Profimedia 

Šparoga je odličan izvor folata i vitamina C, sadrži i tiamin i vitamin B6 te, donekle i vlakna, vitamin A, bjelančevine… Reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Preporučuje se i kao diuretik koji ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Sadrži i  glutation kao jedan od najsnažnijih antikancerogenih sastojaka  i antioksidanasa u organizmu, koji se koristi za detoksikaciju karcinogenih elektrolita te za zaštitu stanica od oksidacijskog oštećenja. Šparoga također djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. Dakle, šparogu je jako preporučljivo jesti. No, kako je pripremiti a da nije uvijek riječ o fritaji?

Valja znati da je u gastronomiji šparoga jako zanimljiva zbog aromatičnosti ali i nježnosti. Odlično se slaže sa različitim namirnicama, a najčešće se kombinira s jajima, mesom, rižom ili tjesteninom. Može se jesti i sama, kao sirova, kuhana, pečena, ukiseljena. Termičkom obradom šparoge ne gube se minerali, a mikronutrijenti se gube u malim količinama. U nastavku vam donosimo tri pomalo drukčija recepta za pripremu šparoga!

Lazanje od šparoga

Sastojci:
9 listova za lazanje
maslinovo ulje
2 (250g) staklenke sušene rajčice, ocijeđene
100 g svježih listova bosiljka
50g ribanog parmezana, plus 70g
120 g pancete, narezane na kockice
1 srednji luk, narezan na kockice
2 češnja češnjaka, mljevena
4 grozda šparoga, obrezane i narezane na komade od 2 cm
450g ricotta sira
1 žličica soli
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
140 g nasjeckane mozzarelle
2 žlice maslaca

Profimedia 

Priprema:
Zakuhajte veliki lonac slane vode na jakoj vatri. Dodajte 1 žličicu maslinovog ulja. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne omekša, ali da je i dalje čvrsta na zalogaj, povremeno miješajući, oko 8 do 10 minuta za suhu tjesteninu ili 2 do 3 minute za svježu. Ocijedite tjesteninu.
Zatim u blenderu pomiješajte sušene rajčice i bosiljak. Miksajte dok se smjesa ne sjedini. Prebacite u manju zdjelu. Umiješajte 50 g parmezana. Staviti na stranu.
U velikoj tavi zapecite pancetu dok ne postane hrskava. Izvadite iz tave i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, luk i češnjak i kuhajte dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte šparoge i kuhajte dok ne omekšaju, oko 4 minute. Prebacite smjesu u veliku zdjelu. Dodajte ricottu, sol i papar i promiješajte da se sjedini.
Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudu za pečenje pospite malo mješavine sušenih rajčica na dno posude. Potom stavite nekoliko listova za lazanje, zatim pola mješavine šparoga. Zatim pospite malo mozzarelle i malo preostalih 70 g parmezana. Nastavite tako još 1 sloj. Na vrh stavite listove lazanja, malo mješavine sušenih rajčica, mozzarelle i parmezana. Po vrhu premažite maslacem. Pecite dok se sastojci ne zagriju i sir se otopi, oko 25 minuta i poslužite.

Profimedia 

Proljetni tart sa šparogama

Sastojci:
1 žlica običnog brašna, plus još za posipanje
1 list smrznutog lisnatog tijesta, odmrznuti
1 šalica mascarponea
1 1/2 žličice soli
1 veliko jaje, umućeno
1 limun, korica sitno naribana (oko 1 žlica)
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
50 dkg šparoga
1 žlica maslinovog ulja
Svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte lisnato tijesto i prebacite u pripremljeni lim za pečenje.
Zatim pomiješajte mascarpone, sol, brašno, jaje i koricu limuna, a onda umiješajte vlasac i estragon. Premažite smjesom lisnato tijesto, ostavljajući rub slobodnim Vrhom noža napravite male rezove oko ruba.
U zdjeli pomiješajte šparoge s maslinovim uljem. Polovicu šparoga položite u uredan red preko površine tarta tako da vrhovi diraju rub. Isto učinite u suprotnom smjeru s preostalim šparogama. Začinite i pecite dok rub tarta ne postane tamnozlatan i napuhan, oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta i poslužite uz Lugano začinjenu salatu.

Profimedia 

Šparoge umotane u pancetu

Sastojci:

1 vezica šparoga
papar
ulje
25 dkg pancete, narezano na šnite

Priprema:
Odrežite šparogama krajeve. Začinite ih uljem i paprom, možete po želji ipak dodati i malo soli, ako panceta nije preslana. Umotajte šparoge u pancetu - ili omjer jedan na jedan ako su šparoge velike ili ih uzmite nekoliko ako su tanje. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, dok panceta ne postane hrskava.
Izvadite iz pećnice i poslužite uz jaje.

'Kuhaj kao chef' - Maja Šipek u RougeMarinu  YouTube