Tri malvazije koje sjajno idu uz šparoge

Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane ili ukiseljene, same, a pristaju i mesu ribi, povrću te gljivama. I vinu, naravno

Shutterstock

Zimnica je već dosadila, možda su se zalihe i istrošile pa je slatko iščekivanje samoniklog jestivog bilja. Šparoga je među tim darovima prirode kraljica. U Kini su je navodno jeli još prije 5000 godina, a cijenjena je bila i starom Egiptu. Kalorijski je siromašna, a nutritivno raskošna i nadasve zdrava: pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela, rad jetre i bubrega, pražnjenje debelog crijeva, preporučuju je dijabetičarima, pomaže kod anemije, kažu i da je afrodizijak... Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane ili ukiseljene, same, a pristaju i mesu ribi, povrću te gljivama. I vinu, naravno. S obzirom na to da kod nas Istrijani, treba li to čuditi, opravdano i od ove jednostavne namirnice rade prave festivale, uz tri jednostavna jela sa šparogama ova Trica preporučuje tri fina vina od malvazije istarske bijele.

StoryGourmet Press  Malvazija 2021. OH Wine, Ohnići, Vižinada. Cijena - 60 kn

Red krumpira, red kuhanih jaja, red krumpira, red slanine, red krumpira, bešamel umak s malo ljutine, grubo ribani sir kao začin i šparoga koliko ih ima i gdje god stanu, a lako je svakoj pronaći mjesto. Takav je ručak od prvih ovosezonskih divljih šparoga odlično popratila Malvazija OH wine Saše Bernobića iz Ohnića pokraj Vižinade. Vino je voćno u mirisu i okusu i ta je lagana slast pristajala krumpiru i umaku, nježne travnate i cvjetne note lijepo su zaokružile ove gratinirane šparoge, a mineralnost kao da je na kraju sve pomazila. Butelja je u vinariji 60 kuna.

StoryGourmet Press  Malvazija 2021. Coronica, Koreniki, Umag. Cijena - 80,50 kn

Šparoge fino pristaju i savijači od svježeg sira. Štoviše, u tom neslatkom desertu ili blago slanom međuobroku mogu se iskoristiti i dijelovi šparoga koji nisu dovoljno lijepi da bi ih se zamotalo u pršut ili izgrilalo kao prilog mesu. Tko zna razvući tijesto, ili ima baku da to napravi, posebno će uživati u Spargel-Strudelu, a ostali će se snaći s kupovnim korama. Snaći će se u tom društvu i Malvazija 2021. Morena Coronice iz mjesta Koreniki pokraj Umaga. Odnjegovana je na finom talogu, dio je odležao i u bačvi, a butelja u Miva Galeriji vina stoji 80,50 kuna.

StoryGourmet Press  Malvazija Unica 2018. Kabola, Momjan. Cijena - 104,98 kn

Manje je više, pravilo je koje u glazbi pokazuje kako jedan instrument može ispričati priču bolje nego orkestar. Primjer je 'Rapsodija u plavom' George Gershwina. Napisana je za dva glasovira, a pamtimo je po kratkom uvodu odsviranom na klarinetu. Manje je više, pravilo je i u kuhinji posebno kod genijalne kombinacije šparoga i jaja. Da malo ne bude i premalo, lijepo je fritaji dodati špatulu, kako u Istri zovu svinjsku plećku, a još ljepše jednostavno jelo oplemeniti zrelom Malvazijom Unicom 2018. Marina Markežića Kabole. Butelju maceriranog i u bačvi odležanog vina Vrutak prodaje za 104,98 kuna.

U kuhinji s Marinom Medakom: Maja izbrusila kulinarske vještine u Rougemarinu  Story