Još nas malo vremena dijeli od uživanja u uskršnjoj blagdanskoj trpezi. Kao i svake godine, očekuju nas brojne uskršnje poslastice, od kuhane šunke, jaja, pince (odnosno sirnice) pa do ukusne pečenke. No jedna od nezaobilaznih namirnica s uskršnjeg stola je i hren a kako ga je najbolje iskoristiti može se doznati i u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Naime, u ovoj kuharici ima više recepata u kojima je hren glavna zvijezda, između ostalog tu je klasični umak od hrena, hren u kvasini, hren s jabukom ili pak s jajima. U nastavku ćemo donijeti jedan recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” no prvo napišimo nekoliko riječi o zdravstvenim i kulinarskim benefitima hrena.
Kao prvo, dobro je znati da je svježi korijen hrena prilično zdrav, bogat je vitaminom C, a sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Odlično paše u masnim jelima jer potiče probavu, osim toga ubrzava metabolizam, potiče rad žući, jetre, gušteraće. Hren je i prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.
U kulinarstvu se najčešće koristi svježe naribani korijen hrena, ali se može koristiti i hren iz tube ili iz staklenke. Odlično se slaže uz šunku, kobasice, kuhano meso a i sjajan je dodatak mnogih umaka, nekim vrstama senfa i kečapa. Ide i uz riblja jela kao i u salate a posebno je ukusan kad se pomiješa sa jabukama jer one ublažuju njegovou oštru aromu i miris.
U nastavku provjerite recept upravo za hren s jabukama, po uzoru na onaj koji je Dika Marjanović-Radica predstavila u svojoj “Dalmatinskoj kuharici”
Sastojci:
2 jabuke
3 žlice svježe naribanog hrena
1 žlica kvasine
1 žličica šećera u prahu
Priprema:
Ogulite i naribajte jabuke te ih prelijte s kvasinom. Dodajte šećer u prahu i naribani hen te sve pomiješajte. Ide odlično uz kobasice ili pečenja.