Volimo autohtona istarska jela, pa donosimo recept za najukusniju maneštru!

Nedostaju li vam okusi tradicionalno pripremljenih, dugo kuhanih toplih jela iz pinjate, ovog proljeća krenite put Istre jer se manifestacija 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' vraća u punom sjaju od 20. travnja do 6. svibnja

StoryGourmet Press

Nedostaju li vam okusi tradicionalno pripremljenih, dugo kuhanih toplih jela iz pinjate, ovog proljeća krenite put Istre jer se 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' ponovno vraća u punom sjaju. Ova, sad već poznata gastro manifestacija održat će se od 20. travnja do 6. svibnja 2022. na području Bala, Svetvinčenta i Kanfanara, a svi će posjetitelji imati priliku probati i uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

StoryGourmet Press 

StoryGourmet Press 

Njegujući bogatu tradiciju kraja, konobe Klarići, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica pripremaju tradicionalna jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana, a iz bogate ponude izdvajaju se jote od kiselog kupusa i repe, guste maneštre iz koje proviruju komadi koromača, slanca i trukinje kao i tradicionalnu istarsku paštu - pljukance, fuže, njoke i raviole. Mirisi su i okusi to što vraćaju u neka daleka prošla, jednostavnija vremena kada se cijela obitelj s nestrpljenjem okupljala oko stola, radujući se dobrom društvu i još boljoj hrani.

StoryGourmet Press 

Uz domaću paštu, posjetitelji će imati priliku kušati i istarski pršut, divlje šparoge i šugo od divljači, odnosno domaće kokoši, a ovo vrhunsko gastronomsko iskustvo upotpunit će jela pripremljena s mesom istarskog boškarina. Za još bolji cjelokupni doživljaj pobrinut će se tekući eliksir života, neizostavni sastojak gotovo svakog istarskog jela - ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Više informacija možete pronaći na linku Tradizione a tavola, a u nastavku donosimo recept za tradicionalnu istarsku maneštru.

StoryGourmet Press  Istarska maneštra s mladim kukuruzom

ISTARSKA MANEŠTRA S TRUKINJOM

(za 4 osobe)

250 g mladog graha
2 klipa kukuruza (2 klasa trukinje)
2 kumrpira
1 srednji luk
1 mrkva
1 žlica nasjeckanog korijena celera
1 žlica nasjeskanog lista celera
1 žlica nasjeckanog korijena peršina
1 žlica nasjeckanog lista peršina
2 češnja češnjaka
100 g dimljene istarske pancete
100 g istarskog domaćeg špeka (larda)
4 istarske kobasice
šaka šuplje pašte (mali šubioti)
goveđi temeljac
sol, papar

U velikom loncu u kojem ćemo kuhati maneštru na dvije žlice svinjske masti kratko popržimo kockice pršuta i kockice istarske dimljene pancete. Zatim pršutu i panceti dodamo sitno izrezan luk i sačekamo da uvene. Nakon što luk uvene ubacimo dvije jušne žlice koncentrata rajčice i sve zajedno promiješamo. Kada se svi sastojci prožmu, zalijemo ih goveđim temeljcem. Kost od pršuta izvadimo iz vode u kojoj smo je prkuhali i stavimo u lonac s lukom. Zatim redom dodajemo: grah koji smo prethodnu večer namočili, a zatim i kratko prokuhali, izrezanu mrkvu, kockice krumpira, mladi kukuruz (trukinju), usitnjeni češnjak, list lovora, malo crvene mljevene paprike. Lonac poklopimo i kuhamo na laganoj vatri idućih sat vremena. Za to vrijeme pripremamo pešt od istarskog domaćeg špeka (larda), češnjaka te listova celera i peršina. Sve sastojke usitnimo dok ne dobijemo pastu koju možemo namazati na kruh. Nakon sat vremena, ubacimo tri do četiri žlice pešta, začinimo svježe mljevenim paprom, po potrebi dodamo soli, poklopimo i nastavimo kuhati na laganoj vatri još sat do sat i pol vremena. Dvadeset minuta prije kraja u maneštru ubacimo istarske domaće kobasice.

%MCEPASTEBIN%