Za početak uživanja u rotkvicama važno je odabrati plodove zdrave crvene boje, jer osim što ih boja čini preporznatljivima, ona je potvrda zrelosti. Svežanj rotkvica umotan u zelene listove, izvor je zdravlja, jer su rotkvice odličan izvor vitamina C, kalija, flata i dijetalnih vlakana a siromašna ugljikohidratima. Mogu biti okruglog ili duguljastog oblika s korjenčićima na krajevima plodova, a pri kupnji je važno odabrati tvrde plodove, koje u hladnjaku možete čuvati oko pet dana.
Prije posluživanja dobro ih operite, uklonite korjeničiće te poslužite – cijele, narezanena kriške, naribane ili kao dodatak jelima, jer se odlično slažu sa svježim salatama, mrkovom, mladim lukom... Ali ono na što u sezoni rotkvica želimo posebno naglasiti je to da su rotkvice razlog za i pripremu umaka, namaza i juha. Donosimo recepte koji su stvoreni za osvježenje proljetnih jelovnika.
Krem juha od rotkvica
Sastojci:
200 g listova rotkvica
300 g krumpira
5 žlica vrhnja za kuhanje
3 žlice maslinova ulja
sol, papar
nekoliko rotkvica
peršin
sjemenke suncokreta
Priprema:
Krumpir ogulite, narežite na kockice i kuhajte u 7 dcl zasoljene vode. Listove rotkvica operite i dodajte pred sam kraj kuhanja u vodu s krumpirom. Zajedno kuhajte pet minuta. Izmiksajte štapnim mikserom, dodajte vrhnje i kuhajte kratko. Kušajte te prema želji dodajte sol i papar. Gotovu juhu poslužite u tanjure ili zdjelice te prije posluživanja dodajte malo maslinovog ulja te svježe narezane rotkvice, malo peršina i sjemneki suncokreta.
Pašteta od lososa i rotkvica
Sastojci:
200 g dimljenog lososa
280 g krem sira
sok od jednog limuna
sjeckani peršin
2 žlice ribanog hrena
100 ml kiselog vrhnja
nekoliko rotkvica
1/2 krastavca
3 žlice soka limuna
2 žlice šećera
kruh i maslinovo ulje za posluživanje
Priprema:
Pomiješajte u posudi losos, krem sir, peršin, hren, vrhnje, sok od limuna. Dodajte sol i papar po želji. Sve dobro izmiješajte pa izmiksajte u blenderu. Rotkvice i svježi krastavac operite i narežite na tanke kriške. Pomiješajte ih s octom, šećerom te soli i paprom. Tanko narezati rotkvice i krastavce te ih pomiješati u posudi s sokom limuna, šećerom i malo soli i papra. Na kriške kruha namažite paštetu te dodajte rotkvice i krastavac. Po želji dekorirate s malo peršina. Uživajte u kombinaciji hrskavog povrća i ukusne paštete.
Pečene rotkvice
Sastojci:
200 g očišćenih rotkvica
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žlice meda
1 žličica sjemenki koromača
1/2 limete (korica i sok)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite rotkvice na pleh. Začinite ih s uljem, medom, malo soli i sjemenkama koromača. Dobro ih promiješajte i stavite peći oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite naribanom koricom i sokom limete. Poslužite ih tople.