Znate li da je danas dan češnjaka?

Neki ga vole, nekima teško pada na želudac ali to ne umanjuje činjenicu da je važan sastojak većine recepata

Pixabay

Jeste li znati da i češnjak ima svoj dan? Da, da, 19. travnja slavi se češnjak, važan sastojak većine slanih recepata, omiljeni saveznik u kuhinji, začin koji se štuje još davnih vremena. Recimo, jeste li znali da su Egipćani štovali češnjak kao boga — pa čak i koristili kao valutu? Češnjak je navodno davao snagu grčkim sportašima i ratnicima, tjerao zle oči i štitio djevojke od zlih nimfa. Židovi, Grci i Rimljani povezivali su ga s vječnim životom, koristili su ga za liječenje raznih bolesti, najčešće za probleme s plućima, ali i za poboljšavanje okusa jela, a u narodnoj medicini poznat je kao namirnica protiv raznovrsnih bolesti, nesretne ljubavi pa i impotencije.

Pixabay 

Češnjak je vrlo moćan, a njegova moć leži u glavnom sastojku - alicinu, koji posjeduje jaka antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiparazitska i antioksidacijska svojstva. Među sastojke češnjaka ubrajaju se i vitamini A, B1, B2 i C, cijeli niz minerala, kalij, kalcij, magnezij i fosfor, elementi u tragovima bakar, kobalt i mangan… pa ne čudi što ga se smatra zdravim dodatkom jelima. U kulinarstvu je jako važan, a njegov jak, ljut okus i intenzivan miris obogaćuje mnoga jela. Može se upotrebljavati svjež ili osušen, kao pasta ili kao ekstrakt.

Pixabay 

Kad govorimo o korištenju češnjaka u našoj kuhinji, znamo da se koristi kao začin u pripremi suhomesnatih proizvoda, kulena, kulenove seke i kobasica češnjovki, svježe nasjeckan dodaje se u svježi kravlji sir, razna variva ili jela od gljiva. Dodaje se i pečenom mesu, čobancima i ribljim paprikašima, koristi se i kao pešt (smjesa češnjaka, pancete i peršina) za istarske maneštre i jotu, ide u žgvacet, brudet, pašticadu, u jela sa školjkama i škampima na buzaru, a sastavni je dio i umaka od maslinova ulja i peršina uz pečenu ili kuhanu ribu.

Rado se koristi u mediteranskoj kuhinji, poznat je aïoli, provansalski umak čiju osnovu čine majoneza, maslinovo ulje i češnjak, a poslužuje se uz riblja jela. Grčka skordalia priprema se od kuhanih rajčica i svježeg češnjaka, dok je tzatziki, kombinacija jogurta sa svježim krastavcima i češnjakom, izvrstan uz janjetinu s roštilja. Bez češnjaka ne mogu ni talijanski dressing za salate i pesto, kao ni orijentalni hummus. Češnjak se koristi i za pripremu toplih umaka za tjesteninu, gulaša i juha - Španjolci tako imaju bistru juhu od češnjaka, Talijani znaju češnjak baciti samo malo na zagrijano maslinovo ulje i time začiniti špinat, blitvu, tikvice, Indijci ga dodaju u curry, a Kinezi u pržena jela i umake za, primjerice, dim sum.

Profimedia 

U čast današnjeg dana češnjaka, donosimo i jedan recept s njim - jednostavan a ukusan namaz od češnjaka.

Sastojci:
1/2 šalice omekšanog maslaca
1 žličica češnjaka u prahu
1/4 žličice luka u prahu
1/2 žličice sušenog peršina

Priprema:
Pomiješajte sastojke dok se dobro ne sjedine. Namažite dobiveni namaz na narezani kruh te pecite na laganoj vatri dok ne porumeni.