Pripremamo khichdi, najbolji način za upoznavanje s indijskom kuhinjom

Smatra se jednim od najzdravijih jela u Indiji!

Profimedia

Ako nemate nikakvog iskustva s indijskom kuhinjom, možda je najbolje krenuti s jelom koje se zove khichdi. Naime, to je hrana koja se u indijskoj kulturi daje kao prva čvrsta hrana bebama. Šalu na stranu, ovo je klasičan comfort food, idealan za ručak preko vikenda, a valja napomenuti i da se smatra jednim od najzdravijih jela u Indiji.
Diljem Indije, khichdi recepti se rade iz različitih razloga i prilika, ali osnovni sastojci i kombinacija ostaju isti a to su riža i moong dal, koji se kod nas može nabaviti u svim specijaliziranim dućanima azijske i indijske kuhinje. Khichdi ima sve začine i okuse u sebi i servira se bez ikakvih priloga, ali je odličnog okusa kad se posluži s malo kiselog krastavca ili kremastog jogurta.
U nastavku pogledajte kako kod kuće napraviti ovo zanimljivo indijsko jelo. Donosimo verziju za koju vam treba pressure cooker.

Sastojci:
Za pressure cooker:
½ šalice riže
½ šalice moong dala
1 žličica gheeja
¼ žličice kurkume
½ žličice soli
3¼ šalice vode

Ostali sastojci:
2 žlice gheeja
1 žličica kima
prstohvat lovorovog lista
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
1 žličica paste od češnjaka i đumbira
1 rajčica (sitno nasjeckana)
¼ žličice kurkume
1 žličica čilija u prahu
½ žličice garam masale
½ žličice soli
1 šalica vode
2 žlice korijandera (sitno nasjeckanog)

Priprema:
Prvo, u velikoj zdjeli isperite i namočite ½ šalice riže, ½ šalice moong dala 10 minuta. Zatim na štednjaku zagrijte 1 žličicu gheeja i dodajte namočeni dal i rižu te pirjajte 2 minute, ili dok dal ne postane aromatičan. Sada dodajte ¼ žličice kurkume, ½ žličice soli i 3¼ šalice vode i dobro promiješajte. Poklopite i kuhajte pod pritiskom 5 minuta.
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice gheeja, dodajte 1 žličicu kima, 1 lovorov list. Pirjajte na laganoj vatri dok začini ne postanu aromatični. Sada dodajte 1 luk, 1 žličicu paste od češnjaka i đumbira i dobro prodinstajte. Nadalje dodajte 1 rajčicu i pirjajte dok rajčica ne postane mekana i kašasta. Držeći vatru na lagano, dodajte ¼ žličice kurkume, 1 žličicu čilija u prahu, ½ žličice garam masale i ½ žličice soli.
pirjajte 2 minute ili dok začini ne postanu aromatični. Sada dodajte kuhanu rižu i dal te 1 šalicu vode i dobro promiješajte prilagođavajući konzistenciju prema potrebi. Poklopite i pirjajte 5 minuta ili dok se okusi dobro ne upiju. Na kraju dodajte 2 žlice korijandera i uživajte u dal khichdiju s kiselim krastavcem i skutom.