Radimo nocino, talijanski liker od zelenih oraha

Doznajte kako napraviti ovaj slatko-gorki, pikantni liker

Profimedia

Danas pišemo o nocinu, talijanskom likeru koji se radi od nezrelih oraha koji su još uvijek mekani u svojoj zelenoj ljusci. Ovaj liker je pikantan, sladak i pomalo gorak, može se poslužiti preliven sladoledom od vanilije ili samostalno, kao aperitiv. Mi ćemo danas predstaviti recept za kućnu verziju ovog likera!

Prvo, da biste napravili nocino, trebate nabaviti malo zelenih oraha! Idealno vrijeme za to je proljeće, svibanj ili početak lipnja najkasnije, kada se orasi još nisu stvrdnuli unutar ljuski. Ako predugo čekate, orasi postanu pretvrdi da bi se lako prorezali a morate ih razrezati na četvrtine kako biste napravili nocino. Napomena - kad režete zelene orahe, obavezno nosite rukavice i strau odjeću jer orasi luče sok koji će obojiti u smeđe sve što dotakne!

Pixabay 

Sad kad ste nabavili zelene orahe, stavili rukavice i zaštitili odjeću, nabavite ostale sastojke i krenite u izradu ovog ukusnog likera!

Sastojci:
30 zelenih oraha
2 štapića cimeta
5 cijelih klinčića
1 komad mahune vanilije
Korica 1 limuna, narezana na trakice gulicom za povrće
2 1/2 šalice granuliranog šećera
1 litra votke

Priprema:
Operite i osušite orahe te ih narežite na četvrtine oštrim kuharskim nožem. Pazite na prste i na mrlje prilikom rezanja.
Narezane orahe, začine, koricu, šećer i votku stavite u veliku staklenu posudu - votka bi trebala pokriti orahe. Pokrijte i protresite da se dobro promiješa. Čuvajte 6 tjedana te svakodnevno protresite a kako dani budu prolazili primijetit ćete da boja nocina postaje sve tamnija.
Kada budete spremni za flaširanje, izvadite orahe i komade začina metalnom žlicom s prorezima. Potom procijedite tekućinu kroz nekoliko slojeva gaze u staklene boce. Čvrsto začepite i spremite na tamno mjesto - ovako napravljen liker može trajati godinama. Nocino će vam na prvo kušanje će vam biti prilično gorak. To se s vremenom ublaži a najukusniji je nakon godinu dana.