Vino i čips od krumpira? Svakako!

Čipsu vina baš pristaju, štoviše oplemenjuju ga. Preporučujemo vam tri fina hrvatska vina uz koja će ukusniji biti i klasični slani čips, onaj s vrhnjem i lukom te pikantni čips s ljutom paprikom.

Shutterstock

Malo tko ne voli krumpirov čips, a gotovo da je brže napraviti ga kod kuće nego otići do prodavaonice kupiti ga. Treba oguliti krumpir, narezati ga na što tanje listiće, osušiti, malo nauljiti i začiniti po želji, složiti ih na rešetku u pećnici, ili na pleh te peći 10-15 minuta na 200 stupnjeva. Kakvi sve mogu biti začini, pokazuju veliki proizvođači čipsa koji ga rade s desetak, neki i s više aroma. Čipsu i vina pristaju, štoviše oplemenjuju ga. Ova Trica preporučuje tri fina hrvatska vina uz koja će ukusniji biti i klasični slani čips, onaj s vrhnjem i lukom te pikantni čips s ljutom paprikom.

StoryGourmet Press  Pjenušac Manzoni Elegance Extra brut, Barun, Krašić. Cijena - 140 kn

Soli i masnoćama klasičnog čipsa dobar pjenušac je jako dobar prijatelj. A Manzoni Elegance Extra brut odličan je pjenušac obitelji Barundić iz Krašića. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci od sorte koju je talijanski profesor Luigi Manzoni "napravio" 30-ih godina prošlog stoljeća u poljoprivrednoj školi u Coneglianu križajući rajnski rizling i bijeli pinot. Prva mu je sorta dala svježinu, druga punoću i voćnost, a butelju tvrtka Acrobat prodaje za 140 kuna.

StoryGourmet Press  Aura Chardonnay 2020. Matošević, Krunčići. Cijena - 83 kn

Umaci na bazi vrhnja vole svežiji chardonnay koji nije odležao u drvetu. Takvo vino upotpunit će i okus čipsa s aromama vrhnja i luka. Aura je chardonnay Ivice Matoševića iz Krunčića nedaleko Limskog kanala proizveden u inoksu bez maceracije, ali s odležavanjem na finom talogu do prosinca. Elegantno vino ugodnog sortnog mirisa, mekog okusa i naglašene mineralnosti u punu formu ulazi u drugoj godini nakon berbe. Butelja u Miva galeriji vina stoji 83 kune.

StoryGourmet Press  Rajnski rizling kasna verba 2012. Enjingi, Kutjevo, Slavonija. Cijena - 78,98 kn

Pikantnija jela traže vina s ostatkom neprovrela šećera, ali ne i sasvim slatka pa je uz čips začinjen ljutom paprikom odličan izbor polusuhi Rajnski rizling kasne berbe 2012. Kutjevčanina Ivana Enjingija. Uzgoj grožđa i vinifikacija su po ekološkim načelima, a vino ima prekrasnu zlatno žutu boju, intenzivan profinjen miris zrelog i prosušenog voća te kompleksan, bogat, pun, skladan i ugodno slastan okus. Butelja zrelog i velikog vina od velike sorte u Vrutku stoji 78,98 kuna.