Poslužite proljetnu, zelenu galettu

Odličnu kombinaciju hrskavog tijesta te bogatih nadjeva osvježili smo proljetnom verzijom u kojoj posebno vesele šparoge, a dobrodošle su kako divlje tako i uzgojene

Shutterstock

Vrijeme je od šparoga, kako onih divljih tako i uzgojenih i naš je savjet da se okušate u pripremi popularne galette, tarta s grubo zavrnutim rubovima koji je savršena baza za slatke ali i slane kombinacije. Odabir namirnica s kojima ćete nadjenuti bazu ovisi o vašim željama, ali razmišljajući o pripremi ukusnih zalogaj aza laganiji ručak, večeru ili druženje oko stola nameće nam potrebu da se okušamo u pripremi proljetne kombinacije od šparoga, gljiva, poriluka te sira. Mlado povrće je puno okusa, a posebnost u ovoj galetti dolazi i od odabranog sira, zato birajte ono što volite. I dok je preporuka za sir da bude onaj topljiviji (fontina, gruyère, provolone, gouda ili emmental), za pripremu su važni i neki od savjeta. Pa tako je korisno prethodno termički obraditi povrće, kako bi ga omekšali ali i kako bi reducirali količinu vlage, a dobar je savjet da rubove galette premažete umućenim jajetom što će samoj galetti dati na sjaju ali će i pomoći pri “zatvaranju” rubova. Sve će to biti od pomoći kako bi i vaša zelena galleta bila hrskava, poželjno neuredna te bogata okusima.

Sastojci:

Za tijesto
120 g hladnog maslaca
200 g brašna
prstohvat soli
1 jaje

Za nadjev
450 g šparoga, otklonite tvrdi dio
450 g gljiva po odabiru, očišćene, narezena na polumjesece
600 g poriluka, očišćen, nasjeckan na kolutiće
malo svježe nasjeckane majčine dušice
60 g maslaca
55 g sira (nariban)
1 jaje
maslinovo ulje
sol

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom te stavite na sat vremena u hladnjak. U međuvremenu operite, očistite te nasjeckajte povrće. U većoj tavici zagrijte 4 žlice maslinova ulja. Dodajte nasjeckane gljive, pirjajte uz povremeno miješanje, dok ne poprime smečkastu boju. Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinovog ulja te malo vode. Pirjajte te miješanjem povežite sve sastojke. Posolite.
U drugoj tavi zagrijte malo maslaca te dodajte nasjeckani poriluk. Pirjajte dok ne omekša, na kraju dodajte i malo soli. Poriluk dodajte šparogama i gljivama te sve dobro promiješajte. Dodajte naribani sir te sve dobro prožmite.
Razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i izrežite krugove. Rubove tijesta premažite umućenim jajem. Na sredinu tijesta rasporedite nadjev, dodajte masline i po želji pospite po povrću naribani sir. Rubove tijesta preklopite preko nadjeva. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo.