Guacamole je umak koji se priprema od avokadai odabranih dodataka. U osnovi su to luk, rajčice, korijander, jalapeno papričice, češnjak, sol i sok limete. Priprema je jednostavna, a kremasti se umak rado poslužuje za razna druženja oko stola.
Ali, ukoliko ste do sada pripremali gucamole, zasigurno ste se suočili i s činjenicom da vaš ukusni gaucamole lako posmeđi, promijeni boju ali i okus. Razlog tome uglavnom nije u pripremi već u tome što pripremljeni gaucamole nije pravilno pospremljen prije samog posluživanja jer se tako potiče proces oksidacije.
Kako tome doskočiti? Donosimo savjete.
Pripremljeni guacamole važno je završiti i to ne samo s idealnom količinom soli i začina već i uz pomoć malih kulinarskih trikova. Za početak guacamole pospremite u posudu koju možete dobro zatvoriti. Potom žlicom poravnajte količinu umaka, pri tome pritisnite površinu kako bi istjerali zrak. Potom na guacamole dodajte malo vode. Voda neka bude sobne temperature. Upravo će sloj vode spriječiti proces oksidacije, promjene boje i okusa. Prije posluživanja pažljivo odlijte dodanu vodu. Dobro zatvoren gucamole pospremite u hladnjak, te zapamtite da ga tako pažljivo pospremljenog u hladnjaku možete čuvati i do dva dana.
Guacamole poslužite uz tostirani kruh, u sendviču, kao dodatak krem juhama, kao nadjev za nadjevena jaja, dodatak salatama, pečenom krumpiru i ribi te uz polpete od povrća. Odličan je uz dimljeni losos te sushi zalogaje. Dobar tek!