PRŽENA YUCA adut je Camile Alves McConaughey za kojim je luda njezina obitelj

Yuca je korijen cassave i bogata je vitaminom C, a u svojoj prženoj inačici jako je popularna u Camilinom rodnom Brazilu. Uz prženu yucu, slavna manekenka i dizajnerica često poslužuje i jednako egzotičan smoothie od guave

Profimedia

Brazilsko-američki model i dizajnerica, 40-godišnja Camila Alves McConaughey, supruga oskarovca Matthewa McConaugheyja, prava je mastorica ukusnih i zdravih obroka, a jedno njezino jelo, odnosno prilog, toliko je ukusan da ga njezini ukućani često razgrabe i prije nego što stigne na stol. Riječ je o prženoj yuci, korijenu cassave, koja je izvrsna zamjena za pržene krumpiriće.


Camila je video u kojem se vidi koliko je njezina obitelj luda za prženom yucom objavila na instagramu. “Vidite, ovo jelo je hit u mome kućanstvu”, kaže u videu Camila, a u pozadini se čuje i njezin suprug Matthew McCounaughey koji kaže kako pommes frittes nema šanse pred prženom yucom te moli Camilu da napravi još.

Profimedia 

Camila je poznata zagovornica zdrave prehrane te je u ožujku izdala zanimljivu slikovnicu 'Just Try One Bite' u kojoj su djeca i odrasli obrnuli uloge. Naime, klinci koji vole zdravo jesti u slikovnici pokušavaju nagovoriti svoje roditelje da se ostave brze hrane i sladoleda i kušaju zdrave zalogaje...

“Stvar je u ravnoteži. Ako roditelji uzmu dovoljno vremena kako bi razgovarali s djecom o važnosti zdrave prehrane i usade im zdrave navike, oni će odrasti u ljude koji zdravo jedu”, poručila je Camila.

Profimedia 

A što je yuca, donosno cassava? Cassava je korjenasto povrće koje sadrži brojne vrijedne nutrijente, no treba je konzumirati umjereno s obzirom na to da sadrži veliku količinu kalorija, te potencijalno opasne (otrovne) supstance (korijen - yucca - mora se adekvatno termički obraditi). Korijen je orašastog okusa, a biljka je karakteristična za Južnu Ameriku, no sada se uzgaja u većini zemalja s tropskom klimom (Nigeriji, Tajlandu, Indoneziji...) i jedna je od najotpornijih na sušu. Postoje slatka i gorka cassava, a slađa varijanta prisutnija je u SAD-u. Od korijena cassave dobiva se tapioka brašno. Mnogi koji su alergični na hranu imat će dobrobiti od cassave budući da ona nema glutena, a ne spada niti u orašaste plodove. 

Inače, pržena yuca jako je popularna u Camilinu rodnom Brazilu. To je jelo vrlo lako napraviti te su potrebne samo tri namirnice - yuca, ulje za prženje i sol. Ako uspijete nabaviti yucu, svakako je kušajte, baš kao i smoothie od guave jer ih ova slavna dama često konzumira zajedno.

Shutterstock 

PRŽENA YUCA

1-2 yuce
ulje za prženje
morska sol

Velik lonac napunite vodom i pustite da zavrije. Odrežite krajeve s yuce i narežite je na komade duljine 10 centimetara. Ogulite koru. Kuhajte u vreloj vodi dok ne omekša, 25-30 minuta. Izvadite iz vode, pustite da se malo ohladi te svaki komad razrežite po duljini na 4 dijela. Ako u sredini korijena naiđete na tvrdi dio, odrežite ga. Zagrijte ulje za prženje. Pržite s jedne strane oko minutu, potom okrenite da i s druge strane dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi. Stavite na kuhinjski papir da upiju višak masnoće. Dok su još vrući, posolite prema ukusu. Pržena yuca može se poslužiti i s kečapom ili ljutim umakom, a ako želite zdraviju, pečenu varijantu, ponovite sve korake osim prženja te umjesto toga yucu ispecite u pećnici.

Shutterstock 

SMOOTHIE OD GUAVE

2 guave, narezane
½ šalice (smrznutog) manga
1 šalica jagoda
1 jabuka
1 šalica vode

U blender dodajte sve sastojke te blendajte na jakoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Ako volite rjeđi smoothie dodajte još vode. Poslužite odmah.