Veganske lazanje nisu novost - možemo ih raditi s tikvicama, gljivama, špinatom, zapravo s bilo kojim povrćem koje želite staviti u lazanje. Međutim, što kad želite isprobati nešto novo, odmaknuti se od klasičnih verzija jela? Zašto ne biste isprobali lazanje sa zanimljivim a opet zdravim sastojcima poput crvene leće, umaka od rajčice, tofua, indijskih oraščića, špinata i rezanaca od cjelovitih žitarica. Dobit ćete jelo koje je puno proteina i nutirenata, ujedno je kremasto i sočno, svojevrstni comfort food i, što je jednako važno, jednostavno za pripremu! Provjerite recept u nastavku i uživajte u vašem novom omiljenom vege jelu!
Sastojci:
1 šalica sušene crvene leće
2 staklenke umaka od rajčica
1 šalica sirovih indijskih oraščića
450 g čvrstog tofua, osušenog papirnatim ručnicima
3 šalice baby špinata
1/2 šalice nutritivnog kvasca
3 žlice svježeg limunovog soka, od otprilike 2 limuna
1 žličica soli
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 kutija rezanaca za lazanje, od cjelovitog zrna
Priprema:
Prvo skuhajte crvenu leću - dodajte 1 šalicu sušene crvene leće i 3 šalice vode u srednji lonac. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte oko 20 minuta. Ocijedite leću u finom cjedilu, a zatim prebacite u veću zdjelu. U zdjelu s lećom zatim dodajte obje staklenke umaka od rajčica i promiješajte da se sjedini. Staviti sa strane te upalite pećnicu na 180 stupnjeva C.
Sad napravite ricottu od indijskih oraščića i tofua - ubacite indijske oraščiće u blender i obradite dok ne postanu fini i mrvičasti. Zatim dodajte tofu u komadićima, nutritivni kvasac, limunov sok, sol, bosiljak, origano i češnjak u prahu i miksajte dok se sve dobro ne sjedini i smjesa ne postane prilično glatka.
Sad složite lazanje - stavite otprilike 1 šalicu umaka s kuhanom lećom na dno velike posude za lazanje i ravnomjerno ga rasporedite. Zatim dodajte 4-5 rezanaca lazanja (nekuhanih). Na rezance rasporedite polovicu ricotte od indijskih oraščića i tofua. Na vrh stavite polovicu špinata. Dodajte otprilike 1 šalicu marinara umaka preko špinata, a zatim na vrh stavite 4-5 rezanaca lazanja. Po rezancima rasporedite ostatak ricotte, zatim ostatak špinata. Na špinat stavite još 4-5 rezanaca, a zatim ravnomjerno prelijte ostatkom umaka.
Čvrsto pokrijte folijom te pecite 1 sat. Pustite da se ohladi najmanje 15 minuta prije posluživanja. Po želji možete na kraju dodati i malo veganskog parmezana i bosiljka za ukras.