Nova dimenzija srdela? Pripremite ih na saor, savor ili savur

Riblji zalogajčići prema receptu slavne autorice Emiko Davies potvrda su koliko je dobro vratiti se tradicionim jelima

Emiko Davies, Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City

Volite li srdele ali ste se poželjeli uživati u njima i na malo drugačiji način? Predlažemo srdele na saor, savur ili savor. Više riječi za istu tehniku mariniranja, onu kojem jednako odlično možete pripremiti i inćune. Tradicija pripreme dolazi iz Venecije ali u srdelama na saor se jednako dobro uživa i u Rovinju. Sam je recept nastao od potrebe da se riba pripremi i pohrani za duga putovanja. Osnova recepta krije se u tome da je prije svega važno kratko pržiti svježu ribu koja se potom marinira u maslinovom ulju, tanko nasjeckanom i karameliziranom (svjetlom) luku, češnjaku, octu, vinu, soku limuna, začinima kao što su lovor i ružmarin.
Važno je i vrijeme mariniranja srdela i kao optimalno se preporuča marinirati ih 24 sata. Osim sardina i inćuna ovako se mogu marinirati i jegulje, list, škampi, ali i patlidžan.

Donosimo recept iz knjige Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City, inspirativne autorice Emiko Davies.

Emiko Davies, Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice: Small Bites From the Lagoon City 

Sastojci:

12 srdela, očišćenih, otklonjenih glava i kostiju
1,5 žlica brašna
ulje za prženje
40 g grožđica
2 žlice bijelog vina
1 veliki luk, oguljen i nasjeckan na tanke kriške
2 žlice vrhunskog maslinovog ulja
125 ml vinskog octa
1 žličica smrvljenih sjmeneki korijandera, po želji
1,5 žlica pinjola

Priprema:
Očišćene srdele raširite u oblik leptira te uvaljajte u brašno. Pecite na malo ulja oko miuttu sa svake strane kako bi riba postala hrskava i zlatne boje. Začinite sa soli te ostavite na papirnatom ručniku.
Grožđice namočite u vino te ostavite oko 15 minuta. Za to vrijeme na laganoj vatri na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša te posvijetli. Potom dodajte ocat, vino u kojem ste namakali grožđice (grožđice ostavite sa strane), malo svježe mljevenog papra te smrvljene sjemenke korijandera. Miješajte te nakon 10 minuta sklonite s vatre. Kušajte. Ukoliko vam je okus prejak dodajte malo šećera.
U posudu stavite srdele, na njih luk, grožđice i pinjole. Završite dodavanjem umaka od octa. Pokrijte te ostavite da se marinira najmanje 24 sata prije posluživanja. U hladnjaku možete čuvati tjedan dana.
Prije posluživanja važno je ribu izvaditi sat vremena ranije iz hladnjaka. Poslužite uz tostirani kruh ili grilanu palentu.

Food Market Video  YouTube