Slavimo svjetski dan mimoze i pišemo o ovom klasiku među koktelima

Pije se na vjenčanjima i proljetnim brunchevima a ima samo dva sastojka

Profimedia

Danas je svjetski dan mimoze, koktela koji se radi od samo dva sastojka - šampanjca (ili pjenušca) i svježe cijeđenog soka od naranče a koji se najčešće poslužuje na vjenčanjima, proljetnim i ljetnim brunchevima, ženskim večerima…
Piće potječe iz 1920-ih i najvjerojatnije je dobilo ime po žutom cvijetu porijeklom iz Australije. Ipak, kako to često bude, postoji više različitih priča o podrijetlu ovog koktela. Jedna priča je da je 1921., u Buck’s Clubu u Londonu, izumljen Buck’s Fizz. Bilo je to piće sastavljeno od šampanjca i soka od naranče, poput mimoze, ali s više pjenušca ili šampanjca. Mimoza sadrži jednake dijelove soka od naranče i šampanjca a vjeruje se da je takvu verziju stvorio barmen u hotelu Ritz u Parizu, 1925. godine.

Druga priča kaže da je redatelj Alfred Hitchcock izumio omiljeno piće u San Franciscu 1940-ih no Oxford Companion to American Food and Drink tvrdi da je Hitchcock zapravo taj koji je popularizirao mimozu kao piće za brunch.

Unsplash 

Bez obzira koja je verzija istinita, mimoza će uvijek biti omiljeni koktel, jednostavan za pripremu a ukusan kao dodatak na vjenčanjima, brunchevima, druženjima…

Mimoza se radi u omjeru 1:1, dakle pola čaše šampanjca ili pjenušca te pola čaše svježeg soka od naranče. Poslužuje su u visokim, uskim čašama (flutes) a ukrašavaju se po želji, najčešće s kriškom naranče ali možete ubaciti i jagodu, ružmarin, brusnice…

Stoga, proslavimo danas svjetski dan mimoze i nazadravimo s ovim elegantnim koktelom!

Food market video  YouTube