Za pripremu vrtne gozbe postoji nekoliko mogućnosti. Nardužba hrane iz vama omiljenog restorana, dogovor s gostima da svatko donese jedno gotovo jelo, dogovor oko zajedničke pripreme velikog roštilja, te ona najzahtjevnija ali i najukusnija opcija samostalne pripreme hrane, ona kojom ćete goste iznenaditi jelima pripremljenim po vašim receptima. A kako u tome uspjeti? Donosimo savjete i nekoliko odličnih recepata.
Prvi i najvažniji korak je priprema. Razradite plan, pripremite popis uzvanika, te u skladu s željama popis jela koje želite pripremiti i poslužiti. Važno je za svako jelo pripremiti popis namirnica i potrepština, te plan pripreme.
Dobrodošao je savjet da goste dočekate već pripremljenim stolom na kojem će se naći domaći namazi, daske sa sirevima i narescima, hladne salate s tjesteninom, bruschette, marinirana riba, povrće, svježe narezano voće te krekeri, domaći kruh... Aromatizirana voda, osvježavajući sokovi, pjenušac te razni kokteli odličan su odabir za u čašu, jer sve ovo priziva osjećaj obilja.
Početak druženja oko stola ne zahtjeva jela iz pećnice ili s grila, ali upravo takav tip jela može biti odličan odabir za nastavak druženja. U dogovoru s vašim gril majstorom dogovorite dinamiku pripreme i posluživanja mesa, povrća, voća i sireva s grila, ili jednostavno se odlučite za jela iz jedne posude, zapečena u pećnici.
Izbjegnite posluživanje na tanjurima, odlučite se za opciju da se svaki gost samostalno poslužuje, kombinira okuse.
Ne zamarajte se s desertom. Odličan sladoled, unaprijed pripremljeni kremasti deserti, jednostavna torta koji ste pripremili dan prije, svježe voće ali i sirevi. A kako ne bi sve palo samo na domaćine zamolite goste da se brinu oko pića, posluživanja, pomoći pri nošenju tanjura, gosti to vole.
Donosimo neke od ukusnih recepata koje ćete lako uklopiti i u vaš garden party stol.
Ljetna pita s mahunama i graškom
Sastojci:
glavica luka
žlica maslinova ulja
pakiranje prhkog tijesta za pitu
125 g graška (svježeg ili zamrznutog)
125 g očišćenih mahuna
4 jaja
sol, papar
prstohvat muškatnog oraščića
250 g punomasnog kiselog vrhnja
200 ml vrhnja za kuhanje
malo naribanog parmezana
Priprema:
Ogulite luk i narežite ga na tanke ploške. Staklasto pirjajte i ostavite da se ohladi. Utisnite tijesto u pravokutni kalup za pitu obložen papirom za pečenje te izvucite rubove. Na nekoliko mjesta probodite tijesto, potom jednakomjerno rasporedite kolute luka i zrna grašak te nadjenite mahunama. U posudi pomiješajte jaja, sol i začine, oba vrhnja te umiješajte sir. Prelijte smjesu preko povrća, stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva te pecite 30-ak minuta. Poslužite pitu toplu ili hladnu.
Ljetna salata od pečenog povrća
Sastojci:
4 patlidžana
300 g cherry rajčice
paprika
malo zelenih mahuna
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol, papar
balzamični ocat
Priprema:
Narežite patlidžane s korom na ploške od 2,5 cm, svaku plošku prerežite na četiri dijela. Očistite cherry rajčice, pouljite, stavite na grill tavu i pecite dok se lagano ne karameliziraju. Ispecite i patlidžane, paprike narezane na komade te zelene mahune koje ste posolili i nauljili. Ako je potrebno, tijekom pečenja dodajte još malo maslinova ulja. Povrće ostavite da se ohladi pa sve zajedno pomiješajte u zdjeli s balzamičnim octom, maslinovim uljem, solju i svježim bosiljkom. Poslužite uz tostirani kruh.
Pikantni složenac od krumpira i mozzarelle
Sastojci:
1 kg krumpira
1 kugla mozzarelle
2 grančice ružmarina
1 češanj češnjaka
4 jaja
100 ml mlijeka
150 g šunke sitno narezane
sol i papar
1 rajčica
2 žlice naribanog parmezana
Priprema:
Operite krumpir te ga kuhajte otprilike 20 minuta u kori. Ocijedite mozzarellu i narežite je na ploške. Rajčicu operite, očistite i izrežite na ploške. Oplahnite ružmarin pa skinite iglice. Oljuštite i protisnite češnjak. Jaja razmutite s mlijekom, usitnjenim češnjakom, polovicom kockica šunke i ružmarinom. Smjesu posolite i popaprite, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške. Zajedno s rajčicom i mozzarellom poput crijepa poslažite u namašćeni kalup. Prelijte smjesom od mlijeka i jaja pa pospite preostalim kockicama šunke i parmezanom. Složenac pecite u zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta i ukrasite svježim začinskim biljem. Poslužite uz svježu salatu.
Krekeri od parmezana i timijana
Sastojci:
100 g maslaca
85 g parmezana
1,5 šalice pšeničnog brašna
1 mala žlica svježeg timijana
sol
Priprema:
Izmiksajte maslac pa mu dodajte parmezan, brašno, sol, timijan i papar. Umijesite tijesto u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Posložite ih na pobrašnjenu podlogu te pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva.
Kremasto iznenađenje
Sastojci:
200 g masnog kremastog sira
200 g jogurta
1 limun
voće po izboru
keksi
šećer u prahu po želji
Priprema:
Pomiješajte sir, jogurt, šećer i sok od limuna. U visoke staklene čaše naizmjence slažite sloj kreme, sloj izlomljenih ili izmrvljenih keksa te sloj voća narezanog na komadiće. Gotov desert možete ukrasiti listićima metvice ili koricom neprskanog limuna ili naranče.