World’s Best Female Chef za 2022. je Leonor Espinosa

Izuzetno vrijedno priznanje chefici će biti uručeno u srpnju u Londonu, u sklopu ceremonije The World's 50 Best Restaurants

The World’s 50 Best Restaurants

Ususret ovogodišnjoj dodjeli nagrada The World’s 50 Best Restaurants, koja će se 18. srpnja održati u Londonu, objavljeno je kako se nagrada za najbolju cheficu na svijetu dodjeljuje kolumbijskoj chefici Leonor Espinozi, chefici i vlasnici restorana Leo u Bogoti (2021. zauzeo je 46. mjesto na listi The World’s 50 Best Restaurants. Leonor Espinosa 2017. godine se ovjenčala titulom najbolje chefice za Latinsku Ameriku, a obje su prestižne nagrade odraz dugogodišnjeg predanog rada s lokalnim namirnicama s naglaskom na bioraznolikost autohtonih kolumbijskih proizvoda. “Nagradu sam primila s velikom radošću jer sad će se moj glas čuti još malo snažnije. To je nagrada koja će mi omogućiti da nastavim koristiti kuhinju kao važnu polugu za stvaranje društvenog i ekonomskog blagostanja, posebno u zemljama u razvoju." izjavila je chefica Espinoza povodom ovog izuzetnog priznanja.

Chef Leonor Espinosa, Leo  Jelo chefice Espinosa

Leonor Espinosa je više od chefice, ona je i ključna figura u ponovnom rađanju kolumbijske gastronomske kulture. Prošle je godine restoran preselila na novu lokaciju te zacrtala novi smjer koji se temelji na konceptu "Ciclo Bioma" a kroz koji vodi na putovanje gastronomskom kulturom Kolumbije te ujedno predstavlja inovativni način korištenja tradicionalnih namirnica i začina. Zanimljivo je kako se pod istim krovom restorana nude dva koncepta - prostor u kojem kreativne menije razvija i poslužuje Leonor, te prostor u kojem njezina kćerka Laura Hernandez Espinosa iste sastojke priprema u jednostavnijim kombinacijama uz posluživanje tradicionalnih pića i koktela koje sama razvija. 

Chef Leonor Espinosa, Leo  Restoran Leo, Bogota, Kolumbija

Prilikom dodjele ove nagrade, William Drew, direktor The World's 50 Best Restaurants, je izjavio: “Leonor Espinosa postala je ikonom generacije Latinske Amerike braneći biološku i kulturnu raznolikost svoje zemlje kao nitko drugi. Ona je samouka kuharica koja spaja kulinarske inovacije s opsežnim znanstvenim istraživanjima, posvećena otkrivanju novih znanja i podučavanju. Oduševljeni smo što njezin nevjerojatan rad možemo nagraditi ovom nagradom."

Chefica Espinoza i kćerka Laura, koja je i glavni sommelier restorana, glavna su snaga i neprofitne organizacije Funelo, osnovane 2008., gdje zajedno istražuju autohtone sastojke i tehnike što je ujedno i inspiracija za jelovnik restorana Leo. Kroz udrugu one rade na edukaciji lokalnih ruralnih zajednica, čime aktivno podržavaju ekonomski razvoj ali i zdravlje tih zajednica.

Nagradom ime chefice Espinoza naći će se na listi istaknutih chefica koju su titulu najboljeg ženskog chefa ponijele prije nje – Pia León2021.; Daniela Soto-Innes 2019.; Clare Smyth 2018.; Ana Roš 2017.; Dominique Crenn 2016. i Hélène Darroze 2015.

Meet The World's Best Female Chef: Leonor Espinosa  YouTube