Dva dana slavlja razigranih mjehurića na Plešivici

U manifestaciji je sudjelovalo 11 vinarija, a dobre zabave uz glazbu, zveckanje čaša punih razigranih mjehurića, mirisne domaće jagoda i ukusnu hranu bilo je napretek, usprkos kiši i hladnijem vremenu na koje se gotovo nitko nije obazirao

Velimir Brezar TZGJ

U plešivičkom je kraju treći put održan Festival pjenušaca i jagoda pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice grada Jastrebarskog. Sudjelovalo je 11 vinarija, a dobre zabave uz glazbu, zveckanje čaša punih razigranih mjehurića, domaće mirisne jagode i ukusnu hranu bilo je napretek, usprkos kiši i hladnijem vremenu na koje se gotovo nitko nije obazirao.

Velimir Brezar TZGJ  Degustacija pjenušaca u novoj kušaonici vinarije Ivančić Griffin

U vinariju Ivančić Griffin gosti su počeli pristizati već od podneva, a domaćin, vinar Krešimir Ivančić sa svojim timom goste je dočekivao s dobro ohlađenim pjenušcem Ivančić Griffin Brut, prvim vrhunskim pjenušcem proizvedenim u ovoj vinariji od sorte rizvanac i jagodama ubranima u vlastitom vrtu. Uz ambijentalnu glazbu pijuckao se i Griffin Zero, brut nature od chardonnayja, a od hrane nudili su se specijaliteti s roštilja (marinirana svinjska potrbušina, pikantna polpeta od mesa zamotana u maramicu, marinirani sočni svinjski file i ramstek). Uz pjenušac Griffin Rose većina se odlučila za fenomenalne kolače, a kušao se i Griffin Dark Side, cr(ve)ni pjenušac od portugisca. U novosagrađenoj kušaonici s koje se pruža predivan pogled na okolna brda i vinograde održana je i radionica 'Pjenušavi masterclass' sa sommelierskim viceprvakom Hrvatske Josipom Oriškovićem.

Velimir Brezar TZGJ  Lucija Šember ponosno je predstavila novi pjenušac vinarije Šember - 96 Baba Draga

U vinariji Šember od jutra je odjekivala odlična urbana glazba s vinila, glazba koju su prepoznavale gotovo sve generacije, a dobri taktovi nagovarali su na ples. Kao što obitelj Šember uvijek radi zajednički, tako su i dočekivali goste pa su Zdenko Šember, supruga Ivanka, sin Nikola sa suprugom Martinom te kćeri Lucija i Klara užurbanim koracima nosili čaše, otvarali i točili pjenušce. Perlali su se tako u čašama pjenušci Rose, Brut, Pet-Nat Duck, Pavel i posljednji pjenušac koji je na tržište plasiran iz ove vinarije – 96 Baba Draga, napravljen u spomen na Zdenkovu prabaku, ali i na vrlo dugu obiteljsku vinsku tradiciju. Vrtom su se širili i miomirisi iz kuhinje pa, ovisno o željama, gosti su se mogli počastiti hladnim salatama od kozica, domaćim sirevima te odličnim domaćim kobasicama, a posebna atrakcija bila je buzara od školjaka sa svježom tjesteninom koju je Dado Tašner, vlasnik zagrebačkog Cheese bara, sa svojom dobro uigranom ekipom kuhao pred gostima.

Velimir Brezar TZGJ  Odlična hrana dočekala je goste u vinariji Dobra berba

Koliko god bilo vinarija po plešivičkim brdima i udolinama, toliko ima i različitih priča – od tradicionalnih obiteljskih do modernih koje su svojim malo drukčijim pristupom prema vinarstvu našle svoje poklonike i dakako mjesto na vinskom tržištu. Jedna takva je Dobra berba, koju je 2013. godine preuzeo Saša Štula i bivšu vinarsku zadrugu u zgradi iz 1935. godine pretvorio u mjesto koje rado posjećuju ljubitelji vina, ali i dobre kuhinje jer se na katu nalazi kušaonica u kojoj, prema dogovoru, gostuju poznati chefovi za unaprijed organizirana druženja. Oni otkupljuju grožđe i bave se proizvodnjom svog vina, a rade i puno uslužnih djelatnosti za ostale vinarije iz cijele Hrvatske (dotjerivanje vina, flaširanje, etiketiranje…). Njihov pjenušac Piena brut potpuno je drukčiji od klasičnih pjenušaca koje proizvode plešivički vinari. Perlalo se u čaši vino četvrte berbe uz koje su se u podrumu vinarije mogla kušati jela s potpisom chefa Igora Gudca iz zagrebačkog Brooma 44 i uživati u kolačima slastičarke Ivane Čuljak. Zabava je u podrumu trajala do kasnih sati uz odličnu glazbu koju je miksao i puštao DJ Mirza.

Velimir Brezar TZGJ  Priordni pet-nat pjenušci Braje

U neposrednoj blizini Jastrebarskog nalazi se izletište Vinogradarska kuća Braje koja je izletnicima poznata ne samo po odličnim vinima, nego i vrhunskoj kuhinji. Goste su dočekivali uvijek nasmijani Sanda i Robert Braje, a na stolovima su već bile dovitljivo izrađene drvene plate na kojima se ovdje služi 'plešivički doručak' – dimljena šunka, domaće kobasice (špekerice, od divljači, crne svinje…) Osim suhomesnatih delicija služila su se BBQ rebarca, pulled pork, confit od pačjeg batka i zabatka te svinjski file pripremljen sous vide metodom. Uz slana jela otvarao se Pet-Nat od crvenog veltlinca iz 2021., dok je uz deserte (tiramisu od jagoda, panna cotta od jagoda ili štrudla od jagoda sa sladoledom od vanilije) bolje prijao Pet-Nat rose (pinot crni, 2021.).

Velimir Brezar TZGJ  Kušao se i pjenušac Coletti Rose

Festival pjenušaca & jagoda trajao je dva dana pa su gosti koji su htjeli obići sve plešivičke vinarije - sudionike ove manifestacije, imali dovoljno vremena, a vinari su se, kao što to uvijek biva, trudili da se gosti osjećaju kao kod kuće te da ih posjete ne samo iduće godine na idućem festivalu, nego i uskoro jer je Plešivica idealna za jednodnevne izlete, ali i bajkovite vikende.

Više fotografija s Festivala pjenušaca i jagoda pogledajte u našoj galeriji.