Volite li tikvice okušajte se u pripremi odličnog recepta

Nova dimenzija omiljenog sezonskog povrća krije se u staklenkama koje ne moraju čekati zimu kako bi se otvorile

Shutterstock

U sezoni smo omiljenih tikvica, povrća u kojem se može uživati na brojne načine - od svježih, sirovih, na salatu, do pohanih, pirjanih, nadjevenih i zapečenih, u kombinacijama s drugim sezonskim povrćem, u namazima ali i slasticama, jer tikvice su uvijek dobrodošle. Privlače slatkastim okusom, razlog su za pripremu povrtnih špageta, a zanimljivo je da se pripremaju lako i brzo, te se od tikvica u trenu priprema odličan obrok s tjesteninom ili pečenim mesom.

Ali jedan je način pripreme mladih, zelenih tikvica posebno zanimljiv, posebno za sve one koji uzgajaju tikvice koje često u većoj količini dospiju u isto vrijeme. Govorimo o tikvicama pospremljenim u teglice, ukiseljenim tikvicama koje su odličan dodatak uz pečeno povrće, sendviče, burgere ili uživanje u plati sireva.
Pripremite i vi pikantno ukiseljene tikvice!

Sastojci:
600 g tikvica
2 žlice krupne soli
1 luk
100 ml jabučnog octa
10 ml vode
2 žlice curry praha
1 žlica šećera
2 do 3 prstohvata krupno mljevenog bijelog papra
nekoliko zrna crnog papra
4 češnja češnjaka
maslinovo ulje

Priprema:
Tikvice operite i očistite. Narežite ih na štapiće, kockice ili kolutiće. Luk oljuštite i narežite pa ga s narezanim tikvicama stavite u zdjelu, posolite i promiješajte. Ostavite na hladnom 4 sata kako bi povrće pustilo višak tekućine (možete ostaviti i preko noći).
Povrće ocijedite i isperite hladnom vodom. Ponovno dobro ocijedite i vratite u zdjelu.
U mali lonac ulijte ocat i vodu, dodajte šećer, curry prah i obje vrste papra. Zagrijte do vrenja pa prelijte po povrću. Pustite da se ohladi, a zatim ostavite u hladnjaku preko noći, nekoliko puta promiješajte.
Sljedećeg dana ocijedite povrće i tekućinu ulijte u mali lonac te zagrijte do vrenja. Povrće stavite u manje sterilizirane staklenke. U svaku staklenku stavite po češanj oljuštenog i zgnječenog češnjaka. Povrće dobro utisnite u staklenke i prelijte kipućom tekućinom, a zatim na vrh ulijte malo maslinova ulja. Staklenke dobro zatvorite, stavite u lonac, do vrha ulijte vruću vodu te ponovno sterilizirajte 10 minuta nakon što voda zakipi.
Ostavite da se ohladi te pohranite na suho, tamno i hladno mjesto. Prije posluživanja pričekajte 3 do 4 tjedna. Upotrijebite li jabučni ocat, ukiseljene će tikvice biti mekše i slađe, a s alkoholnim octom pikantnije.