Kako rastu temperature, tako jedemo laganiju hranu, primjerice razne salate ili tjestenine na više načina. Jedan od začina koji je neizbježan kod takvih jela je i bosiljak, točnije Ocimum basilicum, ljekovita začinska biljka podrijetlom iz Indije. Bosiljak je i jedan od omiljenih i rado korištenih začina, baš kako mu i samo ime govori - “basilikon”, što znači carski, vladarski, kraljevski; u antičkoj kulturi su ga smatrali vrlo plemenitim i svetim, a u Italiji je čak bio i simbol ljubavi.
Nemojmo zanemariti činjenicu da je bosiljak zdrav začin i da od njega možemo dobiti vrlo vrijedne hranjive sastojke. Primjerice, odličan je izvor vitamina K koji ima bitnu ulogu u zgrušavanju krvi u organizmu te minerala mangana čija je osnovna funkcija stvaranje vezivnog tkiva te izgradnja kostiju. Bosiljak sadrži i bakar te vitamine A i C kao i flavonoide i hlapljiva ulja. Od flavonoida najznačajniji su orientin i vicenin čije komponente štite stanične strukture i kromosome od oštećenja uzrokovanih vanjskim negativnim utjecajima. Sastojak ulja iz lišća bosiljka pod imenom eugenol pomaže u borbi protiv upalnih procesa te se iz tog razloga preporuča osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa ili upalnih stanja crijeva.
Zanimljivo je i da se bosiljak u europskoj pučkoj medicini koristio pomoć kod depresije ali i za poboljšavanje probave te kao sredstvo za izlučivanje mokraće.
Bosiljak je jedan od najprepoznatljivih začina mediteranske kuhinje, posebice talijanske. U kuhinji ga najčešće koristimo svježeg, a s obzirom na njegovu osjetljivu aromu i okus koji se uništavaju kuhanjem, poželjno ga je dodavati na samom kraju termičke obrade kako bi se zadržala izvorna aroma. Može se koristiti i sušeni bosiljak ali treba znati da je tad preintenzivnog, pomalo paprastog okusa pa treba biti oprezan prilikom dodavanja ovakvog začina.
Bosiljak, kako smo već rekli, nalazimo najviše u talijanskoj kuhinji - svi znamo za pesto, mješavinu parmezana, pinjola, bosiljka i maslinovog ulja ili pak za foccaciu, pogaču s maslinama, bosiljkom, češnjakom i rajčicama gdje je bosiljak taj koji daje prepoznatljivu aromu. Nalazimo ga i u kineskoj kuhinji i to u juhama, a na Tajlandu ga stavljaju i u čokoladu pa i u sladoled. Kao što je dobro poznato, odlično se slaže s rajčicom, ide na pizzu, u salate, uz mozarellu, na bruschette… Stoga iskoristite sezonu bosiljka i uživajte u načinu na koji oplemenjuje vaša jela!