Puna šaka bosiljka

Pišemo o ovom omiljenom proljetno-ljetnom začinu, koji je jedan od najprepoznatljivih začina mediteranske kuhinje, posebice talijanske

Pixabay

Kako rastu temperature, tako jedemo laganiju hranu, primjerice razne salate ili tjestenine na više načina. Jedan od začina koji je neizbježan kod takvih jela je i bosiljak, točnije Ocimum basilicum, ljekovita začinska biljka podrijetlom iz Indije. Bosiljak je i jedan od omiljenih i rado korištenih začina, baš kako mu i samo ime govori - “basilikon”, što znači carski, vladarski, kraljevski; u antičkoj kulturi su ga smatrali vrlo plemenitim i svetim, a u Italiji je čak bio i simbol ljubavi.

Pixabay 

Nemojmo zanemariti činjenicu da je bosiljak zdrav začin i da od njega možemo dobiti vrlo vrijedne hranjive sastojke. Primjerice, odličan je izvor vitamina K koji ima bitnu ulogu u zgrušavanju krvi u organizmu te minerala mangana čija je osnovna funkcija stvaranje vezivnog tkiva te izgradnja kostiju. Bosiljak sadrži i bakar te vitamine A i C kao i flavonoide i hlapljiva ulja. Od flavonoida najznačajniji su orientin i vicenin čije komponente štite stanične strukture i kromosome od oštećenja uzrokovanih vanjskim negativnim utjecajima. Sastojak ulja iz lišća bosiljka pod imenom eugenol pomaže u borbi protiv upalnih procesa te se iz tog razloga preporuča osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa ili upalnih stanja crijeva.

Pixabay 

Zanimljivo je i da se bosiljak u europskoj pučkoj medicini koristio pomoć kod depresije ali i za poboljšavanje probave te kao sredstvo za izlučivanje mokraće.

Bosiljak je jedan od najprepoznatljivih začina mediteranske kuhinje, posebice talijanske. U kuhinji ga najčešće koristimo svježeg, a s obzirom na njegovu osjetljivu aromu i okus koji se uništavaju kuhanjem, poželjno ga je dodavati na samom kraju termičke obrade kako bi se zadržala izvorna aroma. Može se koristiti i sušeni bosiljak ali treba znati da je tad preintenzivnog, pomalo paprastog okusa pa treba biti oprezan prilikom dodavanja ovakvog začina.

Pixabay 

Bosiljak, kako smo već rekli, nalazimo najviše u talijanskoj kuhinji - svi znamo za pesto, mješavinu parmezana, pinjola, bosiljka i maslinovog ulja ili pak za foccaciu, pogaču s maslinama, bosiljkom, češnjakom i rajčicama gdje je bosiljak taj koji daje prepoznatljivu aromu. Nalazimo ga i u kineskoj kuhinji i to u juhama, a na Tajlandu ga stavljaju i u čokoladu pa i u sladoled. Kao što je dobro poznato, odlično se slaže s rajčicom, ide na pizzu, u salate, uz mozarellu, na bruschette… Stoga iskoristite sezonu bosiljka i uživajte u načinu na koji oplemenjuje vaša jela!

Pixabay