Dašak ljeta i mora na vašem stolu – dagnje s vermutom i estragonom

Jelo iz jedne posude koje je odušavlja posluženo kao predjelo ali i kako glavno jelo. I ne zaboravite na kruh, važan dodatak za uživanje u ukusnom umaku

Shutterstock

Volite li školjke, dagnje su odličan odabir, kako zbog nutritivnog bogatstva (bogate su željezom, kalcijem, selenom i fosorom, folnom kiselinom, jodom i natrijem), tako i zbog okusa mora koji je tako dobrodošao u ljetnim jelovnicima. I dok smo uglavnom navikli uživati u dagnjama pripremljenim na buzaru, ukoliko još niste okušajte se i u pripremi malo drugačijih recepata, na primjer u dagnjama u thai ili marinara umaku. A jelo s dagnjama koje vrijedi češće poslužiti, a priprema se u jednom loncu, oduševljava kremastim umakom od estragona i vermuta. Ovo jelo može biti odličan starter ili čak i glavno jelo uz koje je važno poslužiti kriške svježeg kruha kako bi se pokupio umak.

Ali prije pripreme samog jela podsjećamo kako je za pripremu važno odabrati svježe školjke koje su čvrsto zatvorene. Nikada ne koristite školjke s napuknutim ljušturama. Svaku je školjku prije pripreme potrebno dobro isprati te očistiti četkicom ili tupom stranom noža. Nakon čišćenja je važno isprati ih te ukoliko se koji primjerak za vrijeme pripreme ne otvori, bacite ih.

Sastojci:
1 kg dagnji, opranih i očišćenih
maslinovo ulje
2 lučice, tanko nasjeckane
½ komorača, tanko nasjeckan
3 češnja češnjaka, tanko nasjeckana
100 ml suhog vermuta
75 ml vrhnja
nekoliko listova estragona, grubo najseckanih
sol
kruh za posluživanje

Priprema:
Zagrijte veliku tavu, dodajte maslinovo ulje te na srednje jakoj vatri pirjajte lučice i komorač uz dodatak malo soli. Pirjajte desetak minuta potom dodajte češnjak te kuhajte minutu prije nego dodate vermut. Začinite. Ostavite da zakipi pa ubacite dagnje. Dobro promiješajte. Poklopite poklopcem i kuhajte 3 do 4 minute. Izbacite školjke koje se nisu otvorile. Dodajte vrhnje te pospite s nasjeckanim estragonom koji će dati na odličnom okusu. Poslužite toplo sa svježim hrskavim kruhom.