Kako pripremiti popularni halloumi? Naša je preporuka - na vatri

Donosimo i recept za pripremu salate od pečenog sira i povrća

Shutterstock

Volite li sireve kušajte i halloumi, sir koji vežemo uz odlične recepte Grčke, Cipra i Turske, a poznat je u cijelom svijetu. Proizvodi se od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka (može biti i u kombnaciji s kravljim mlijekom), slanog je okusa i teksture slične mozzarelli. Pečen se poslužuje kao toplo predjelo uz povrće, salate te namaze poput humusa i tahinija. Izlaganjem visokim temperaturama dobiva koricu i lijepu boju. I važno, dostupan je na policama trgovina.

Shutterstock 

A što je to što ovaj sir čini posebnijim od nekih sličnih sireva? Slani okus, mogućnost kombiniranja s drugim namirnicama, odlična konzistencija i mogućnost pripreme na različite načine.
Najbolji način je pečenje sira narezanog na kriške debljine oko 1 cm. Dovoljno je zagrijati tavu na umjerenoj vatri te sir izlagati toplini 2 do 3 minute, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeni sir začinite s mal papra i par kapi soka limuna. Halloumi možete pripremiti i pečenjem u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva uz dodatak maslinovog ulja. Pecite oko 15 minuta, te u međuvremenu okrenite komade sira.
Ukoliko volite jela s grila, pokušajte i s ovim sirom. Kriške sira premazane s malo maslinovog ulja grilajte na umjerenoj vatri. Poslužite uz meso, povrće ali i voće s grila.

Salata od halloumi sira i povrća

Sastojci:
250 g zelenih šparoga
2 tikvice
2 crvene paprike
200 g sira halloumi
sol
3 žlice maslinova ulja
1 vezica peršina
1 ljutika
1 žlica vinskog octa
sok i 1 žličica naribane kore naranče
1 žličica senfa
papar

Priprema:
Očistite povrće i prerežite šparoge. Narežite tikvice i papriku na komade, a sir na ploške debljine jednog centimetra. Kuhajte šparoge u slanoj vodi oko 7 minuta pa ocijedite. Premažite sir žlicom ulja pa u vrućoj gril tavi pržite oko 3 minute sa svake strane. Dodajte tikvice i papriku pa pržite oko 4 minute. Operite peršin, posušite ga, natrgajte i nasjeckajte listiće. Oljuštite i nasitno nasjeckajte ljutiku. Pomiješajte s peršinom, octom, preostalim maslinovim uljem, sokom i korom naranče, senfom, solju i paprom. Povrće poslužite sa sirom te nakapajte dresingom.