Uz Svjetski dan džina donosimo recepte za četiri koktela s džinom!

Ove godine Svjetski dan džina proslavite uz Salty Dog, Gin Fizz, džin tonik ili osvježavajući gimlet

Shutterstock

Svake druge subote u lipnju obilježava se Svjetski dan džina, dan namijenjen svima (naravno, onima koji su u dobi kada mogu legalno konzumirati alkohol!) da baš tada uživaju u svom omiljenom piću. Džin je kao što svi znamo, prozirno žestoko piće koje se destilira s borovicom i raznim drugim aromatičnim biljem, citrusima, pa čak i orašastim plodovima! Sličan je votki, no za razliku od votke koja nema okus niti miris, džin ima izuzetno botanički aspekt i na mirisu i na okusu.

Nećemo puno duljiti o džinu i njegovoj povijesti, nego vam donosimo četiri recepta s džinom. Prvi je Salty Dog, piće koje je vrlo jednostavno izmiješati te je za njega najbolje koristiti dry džin. Gimlet je pak slatko-kiseli koktel koji je odlično osvježenje za vruće ljetne dane. Tu je i klasik, džin tonik, koji dolazi u toliko kombinacija, a mi vam donosimo onu s citrusima. Naš šećer na kraju popisa recepata za koktele s džinom je Gin Fizz, u koji uz džin, sok od citrusa i šećerni sirup ide i jedan vrlo zanimljiv sastojak – bjelanjak. Sve ove recepte možete lako prilagoditi sebi i svom ukusu. Također, na Svjetski dan džina dajte si mašti na volju – pa zašto i vi ne biste osmislili svoj signature koktel s džinom?

Shutterstock  Koktel Salty Dog

SALTY DOG

50 ml džina
100 ml soka od grejpa
krupna sol, kriška grejpa

Namočite rub čaše u vodu, te ga potom uronite u krupnu sol. Čašu ispunite ledom, potom dodajte džin i sok od grejpa. Sve lagano izmiješajte. Ukrasite kriškom grejpa.

Profimedia  Gimlet

GIMLET

75 ml džina
15 ml soka od limete
15 ml šećernog sirupa
kriška limete, listići bosiljka

Džin, sok od limete i šećerni sirup stavite u shaker s ledom te miješajte dok se dobro ne ohladi. Procijedite u ohlađenu čašu za koktele punu svježeg leda. Ukrasite kriškom limete i/ili listićima bosiljka.

Shutterstock  Razne kombinacije džin tonika

DŽIN TONIK

4 kockice leda
60 ml džina
120 ml tonika
1 žlica soka od limete ili nekog drugog citrusa
kriške svježih ili sušenih citrusa

Stavite kocke leda u čašu, skoro do vrha. Ulijte džin, tonik i sok citrusa po izboru. Dobro izmiješajte dugačkom žlicom za miješanje koktela. Ukrasite svježim ili sušenim citrusima.

Profimedia  Gin Fizz

GIN FIZZ

60 ml džina
30 ml soka od limuna
20 ml šećernog sirupa
1 bjelanjak
mineralna voda (30 ml ili više)
Limunova korica, ružmarin

Džin, sok od limuna, šećerni sirup i bjelanjak dodajte u šejker i žustro miksajte (bez leda) oko 15 sekundi. Dodajte 3-4 kocke leda i ponovno žustro miksajte dok se sve dobro ne ohladi. Procijedite u čašu i dopunite mineralnom vodom. Ukrasite korisom nešpricanog limuna i grančicom ružmarina.