Vikend koktel klasik - Aviation

Pišemo o ovom jedinstvenom piću koje osvaja specifičnim okusom i bojom lavande

Profimedia

Jeste li kada probali Aviation, poseban koktel iz razdoblja prije prohibicije, prekrasne ljubičaste boje, a koji se radi od gina, limunovog soka, likera od maraskina i crème de violette (likera od cvjetova ljubičice)? Riječ je o zaista zanimljivom koktelu kojeg upravo ova dva zadnja sastojka čine posebnim i zbog tog ga se okusa ili voli ili izbjegava. Naime, ni gin ni limunov sok nisu zvijezda ovog pića; maraschino je ispred i u sredini, dok crème de violette dodaje dubinu i boju. Mnogo toga se događa u ovom koktelu, ali ako ga se radi kako treba, to je zanimljivo i osvježavajuće piće.

Ovaj koktel prvi se put spominje u tiskanom izdanju 1917., u posljednjoj knjizi recepata za koktele objavljenoj prije Prohibicije: Recepti za miješana pića, autora Huga Ensslina, njemačkog barmena, koji je stvorio piće dok je radio u hotelu Wallick u New Yorku.
Godine 1930. recept se ponovno pojavio u tisku u knjizi The Savoy Cocktail Book, Harryja Craddocka, ali bez crème de violette. Možda je Craddock bio u žurbi i krivo kopirao Ensslinov recept, ili je možda mislio da je piće bolje bez njega. Bez obzira na razlog neusklađenosti u receptu, Craddockova verzija je ono što većina barmena danas zna kao Aviation. Ali kada dodate crème de violette, naziv pića odjednom postaje očigledan, jer piće poprima nebeskoplavu boju.

Profimedia 

Zanimljivo, čak 40 godina se ovo piće nije moglo naručiti u SAD-u a to se promijenilo tek 2009. kada je Haus Alpenz počeo u Ameriku uvoziti austrijski liker od ljubičice.

U nastavku donosimo recept za koktel pa ga slobodno isprobajte kod kuće.
60 ml gina
8 ml maraschina
8 ml Crème de Violette
15 ml limunovog soka

Priprema: Pomiješajte sastojke u shakeru napunjenom ledom; dobro protresite i procijedite u ohlađenu čašu za koktel. Po želji ukrasite limunovom korom koju ste zapekli s brenerom.