Osvježenje ponedjeljkom - limunada s lavandom!

Vrući ljetni dan najbolje ćete rashladiti ovim ukusnim napitkom koji će vam prizvati otočke dane

Profimedia

Limunada je, složit ćete se, odličan odabir za rashlađivanje tijekom ovih vrućih dana. No, ova verzija koju predstavljamo danas - limunada s lavandom - cvjetna je verzija klasika koja će vas osvojiti na prvi gutljaj.
Lavanda je, naravno, jestiva, nije neuobičajeno da je koristimo (sljedeći period predstavit ćemo vam više recepata s ovim prekrasnim cvijetom čiji nas miris momentalno odnese na, recimo, Hvar ili u Provansu) a sad ćemo je spojiti s osvježavajućim napitkom i dati mu novi twist. Lavande nije potrebno puno, jer ako pretjeramo izgubit će se onaj okus koji tražimo - lagani cvjetni dašak koji se tako lijepo slaže s gorko-slatkom limunadom.Za ovaj napitak potrebno vam je 20 minuta i sljedeći sastojci:

- 1 mala šaka svježe ubranih i ispranih cvjetova lavande ili 1 žlica osušenih cvjetova lavande
- 1 šalica šećera
- 2 šalice kipuće vode
- 1.5 šalica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 šalice hladne vode, plus još po potrebi
- Led
- Tanko narezani limun i nekoliko grančica lavande, za ukras po želji

Profimedia 

Priprema:

Prvo pripremite cvjetove lavande i to tako da ćete odrezati cvjetove lavande sa stabljika i staviti ih u srednju zdjelu (odaberite neku koja podnosi vruću vodu). Cvjetove pospite šećerom te prstima lagano utrljajte cvjetove u šećer. Sad ulijte 2 šalice kipuće vode i miješajte žlicom dok se šećer ne rastopi. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta (ili do nekoliko sati). Procijedite dobiveni sirup s lavandom i ulijte u bokal za posluživanje ili vrč. U njega potom umiješajte limunov sok. Dodajte još 2 šalice hladne vode. Kušajte i prilagodite kiselost. Dodajte još soka od limuna ako je previše slatko. Dodajte još šećera ako je previše trpko. Dodajte led i više vode do željene razine koncentracije. Ukrasite komadima tanko narezanih limuna i nekoliko grančica lavande.

Pixabay