Sendviči od sladoleda prava su ljetna poslastica koju je zapravo vrlo lako napraviti, čak lakše nego što mislite. Naime, ovaj jednostavan desert čini sladoled u sendviču između dva sloja mekog, čokoladnog biskvita. U ovom receptu, kao biskvit ćemo koristiti klasični čokoladni brownie te sladoled od vanilije i čokolade makar se vi možete i poigrati
te koristiti sladoled od jagode, mente, karamela… zapravo bilo koji okus je OK, sve se, uostalom, slaže s čokoladom, zar ne?
Nakon što se zamrzne, ovaj sladoled opet ostaje dovoljno mekan da ga se može zagristi, a da sladoled ne iscuri. A kako to postići, doznajte u nastavku!
Sastojci:
130 g višenamjenskog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1 štapić neslanog maslaca
120g poluslatke čokolade, nasjeckane
1.5 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice soli
200 g smeđeg šećera
50 g granuliranog šećera
2 velika jaja
1.8 l sladoleda od vanilije i čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C i namastite pleh za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Potom u maloj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo i stavite sa strane. U drugoj posudi, na laganoj vatri polako otopite maslac, čokoladu, vaniliju i sol, neprestano miješajući. Nakon što se otopi, maknite s vatre. Smeđi i bijeli šećer umiješajte u čokoladnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući dok se dobro ne sjedini. Umiješajte smjesu brašna. Dobivenu smjesu rasporedite u tanki, ravnomjerni sloj na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 15 minuta.
Kad je gotovo, pustite da se potpuno ohladi te potom prebacite na veliku dasku za rezanje. Brownie prerežite na pola po sredini, stavite jednu polovicu na drugu kako biste bili sigurni da je gornji dio iste veličine kao i donji. Odrežite višak sa svake strane tako da dobijete glatke ravne rubove.
Sad ćete napraviti jedan veliki sendvič od sladoleda, zamotati ga, zamrznuti i malo kasnije izrezati na pojedinačne komade. Da biste to učinili, prvo stavite komad plastične folije preko lima za pečenje. Ostavite dovoljno da visi preko rubova da zamotate cijeli kolač nakon što završite sastavljanje sendviča.
Otprilike 15 minuta prije nego što planirate sastaviti sendvič, izvadite sladoled iz zamrzivača da omekša - trebao bi biti dovoljno mekan da se može grabiti i razmazati, ali ne toliko mekan da se topi i curi. Omekšali sladoled rasporedite u ravnomjernom sloju preko browniesa - red vanilije i red čokolade. Poklopite s drugom polovicom browniesa, zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite najmanje dva sata. Nakon toga, izvadite sendvič iz zamrzivača i stavite ga na dasku za rezanje. Oštrim nožem izrežite sendviče na 6 pravokutnika ili 12 kvadrata. Ponovno zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite. Poslužuje se ravno iz zamrzivača. Prijatno!