Škampi su morska poslastica, omiljeni odabir uz ribu, hobotnicu i tunu. Osim što je ova namirnica ukusna, ona je i ponos našeg Kvarnera jer je kvarnerski škamp nadaleko poznat po svojoj kvaliteti. Za istaknuti je kako su škampi nutritivno bogata te niskokalorična hrana, bogati su proteinima s malim udjelom masti. Može li bolje?! Može, jer znajući za sve kvalitete ovog morskog stanara podsjećamo na raznolike mogućnosti i tehnike pripreme škampa.
Kako kuhati škampe?
U velikoj posudi zakipite zasoljenu vodu. Dodajte svježe škampe, kuhajte ih 2 minute. Važno je da ne pretrpate posudu jer to utječe na kvalitetu kuhanja. A da je meso kuhano možete otkriti ukoliko je meso s donje strane repa promijenilo boju u bijelu.
Kako pržiti škampe?
Na većoj tavi zagrijte malo ulja, Dodajte škampe ujednom sloju te pecite 8 do 10 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte komad maslaca te pecite još 2 minute. Poslužite uz svježe nasjeckan peršin.
Kako grilati škampe?
Na kratko, u vreloj zasoljenoj vodi blanširajte škampe. Blanširane prebacite u pripremljenu ledenu kupelj. Sklonite glave (sačuvajte ih za pripremu juhe ili temeljca), izvucite meso koje potom napiknite na gril štapiće. Ukoliko su štapići drveni ne zaboravite ih prije korištenja namočiti u vodi. Škampe začinite po želji te grilajte oko 2 minute sa svake strane.
Pripremljene škampe poslužite po želji uz odabrane priloge.