Pišemo o patlidžanu - zašto je dobar za nas i kako ga je najbolje pripremati

Iskoristimo sezonu ovog zdravog povrća!

Profimedia

Jeste li znali da se patlidžan u kulinarstvu smatra komplementarnom namirnicom koja balansira sve druge okuse te se odlično kombinira s velikim brojem namirnica? Da, patlidžan je jako zanimljivo i korisno povrće a srećom po nas, upravo je u sezoni! Ljubičaste boje (dolazi i u drugim bojama i vrstama ali ovaj je najpoznatiji), duguljastog oblika, gorkastog okusa i spužvaste teksture, patlidžan - ili balancana - potječe iz Indije, u Europu je došao u 14, stoljeću i od tad ga možemo naći u raznim jelima.

Pixabay 

Iako je srodan s rajčicama, paprikama i krumpirom a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao dostojnu zamjenu za meso jer je dobar izvor proteina, patlidžan ipak nije baš popularno povrće što je šteta jer osim što se jako dobro slaže s raznim drugim namirnicama, riječ i o jako zdravom povrću!

Sadrži vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan, istovremeno ima jako malo zasićenih masnih kiselina te je dobar izvor proteina zbog čega ga veganska ga kuhinja prepoznaje i kao dostojnu zamjenu za meso. Dobar je odabir i za dijabetičare jer ima niski glikemijski indeks a s obzirom da ima jako malo kalorija, možemo ga jesti i kad smo na dijeti.
U kuhinji je, kako smo već napisali, patlidžan dobrodošla namirnica. Može ga se peći, puniti, pohati, stavljati i salate, tjestenine pa čak i na pizzu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koje je dobro znati prije nego ih počnete pripremati:


1. Pronađite savršeni patlidžan
Želite čvrsti patlidžan, bez ikakvih mekih dijelova. Najbolje je uzeti onaj srednje veličine, oni stvarno veliki mogu biti gorki i puni sjemenki.

Profimedia 

2. Ocijedite ga i posolite
To je dosadan korak, ali morate ga učiniti. Ne samo da soljenje i cijeđenje patlidžana smanjuje gorčinu, već izvlači vlagu koja mu može dati manje nego poželjnu teksturu. Ovisno o tome kako izrežete patlidžan, možete ga ocijediti između papirnatih ručnika ili u cjedilu u sudoperu. Trebate ga i posoliti jer ćete tako dodatno neutraliziritai gorčinu ali ga nakon toga morate isprati.

3. Dobro ga je oguliti
Ovo vrijedi ako jeriječ o većem patlidžanu jer mu je kora obično deblja i teže ju je žvakati. Stoga je guljenje kože i rezanje na kockice za pečenje ili pirjanje najbolji način. Za manje vrste, kora može ostati.

Profimedia 

4. Nemojte pretjerati s uljem
Patlidžan predobro upija ulje, pa pazite prilikom pripreme. Naime, patlidžan je poput spužve; bilo koji sastojak koji mu dodate, on će ga upiti. Stoga ćete pametnim odabirom prave količine ulja, soli i začina osigurati uspjeh.

5. Pazite da ne ostane sirov
Ovisno o sorti i veličini te načinu rezanja, patlidžanima je potrebno 15 do 25 minuta da se potpuno skuhaju. Nedovoljno ih kuhajte i ostat ćete s povrćem gorkog okusa koje ima teksturu vate.

Pixabay 

6. Začinite ga nakon kuhanja
Patlidžan treba dosta začiniti, ali predlažemo da sol dodate nakon što je kuhan. Dodavanje soli tijekom kuhanja može dovesti do lijepljenja i neravnomjernog tamnjenja. Čim izađe iz pećnice (ili tave, ili s roštilja) bogato ga začinite.