Znate li kako se radi sorbet?

Donosimo nekoliko savjeta kako najbolje napraviti ovaj osvježavajući ljetni desert

Profimedia

Znate li koji sorbet je najbolji? Onaj najjednostavniji! Tako je, ovaj ljetni, ledeni desert napravljen od vode zaslađene šećerom s aromom - obično voćnim sokom, voćnim pireom, vinom, likerom ili medom - najbolji je kad puno ne kompliciramo. Ukratko, zlatno pravilo izvrsnog sorbeta je: krenite s dobrim voćem i nemojte ga zeznuti.

Ipak, ponekad, unatoč našim najboljim namjerama, dobar sorbet se pokvari: ili je prezamrznut, ili presladak, ili se rastopi čim ga krenete jesti. Iako ga je jednako lako napraviti kao i sladoled, sorbet je ipak malo zeznutiji - u sladoledu kombinacija masti, proteina i šećera utječe na njegovu teksturu, ali u sorbetu šećer je glavna zvijezda. Stoga moramo biti pažljiviji s receptom. Srećom, postoje trikovi kako napraviti dobar sorbet a mi smo tu da vam ih prenesemo.

Pixabay 

Prvo, već spomenuto zlatno pravilo je - koristite dobro voće! Najmirisniju lubenicu, najslađe jagode ili pak najzrelije, sočne breskve. Ništa nije važnije za okus sorbeta od voća s kojim počinjete.

Osim tog zlatnog pravila, bitna je vrsta voća i ono što ono donosi vašem sorbetu. Voće s visokim udjelom pektina (bobičasto voće, koštunjavo voće i grožđe) ili vlakana (mango, kruške i banane) ima visoku viskoznost i puno tijelo, pa čini posebno kremasti sorbet koji je približan teksturi sladoleda. To je zato što pektin i vlakna djeluju kao zgušnjivači, njihove dugačke škrobne molekule djeluju poput šećera kako bi fizički stajale na putu rastu kristala leda.

Profimedia 

Nasuprot tome, sokovi od lubenice i nara rijetki su i nemaju tijelo, pa im je potrebno posebno rukovanje kako bi njihove teksture bile guste i kremaste poput sorbeta od bobičastog ili koštuničavog voća. Još je teže s citrusima poput limuna, limete i grejpa jer su i toliko kiseli da im je potreban dodatni šećer kako bi uravnotežili okus, a čak i kada dodate dovoljno, dobiveni sorbet nije tako bogat. Dakle, pazimo i na količinu šećer - za slatki pire od jagoda potrebno je manje dodanog šećera nego za opor limunov sok. No, ako ne znate točan sadržaj šećera u voću, najbolje što možete učiniti je igrati na sigurno a to je četiri šalice voćne kaše na jednu šalicu šećera. Naravno, možete napraviti i jednostavni sirup od šećera i vode (jako puno recepata preporučuje upravo takvo korištenje šećera u sorbetu) ali možda će onda sorbet biti previše rijedak. Jednostavni sirup je dobar odabir kad radimo, primjerice, sorbet od kruške ali ne kad radimo od lubenice jer će biti vodenast.

Profimedia 

Nadalje, u sorbet možemo dodati i alkohol, ponekad samo jednu žlicu, za poboljšanje teksture. Zašto? Alkohol smanjuje točku smrzavanja temeljca za sorbet, čineći sorbet mekšim i lakšim za hvatanje. Alkohol svakako pomaže da tvrdoglavo ledeni sorbeti postanu manje ledeni, ali nije čudotvorac. Za razliku od šećera, ne daje nikakvu kremoznost - sorbet će se biti jednako vodenast u vašim ustima. A sorbeti obogaćeni alkoholom manje su stabilni, pa se brzo tope i imaju tendenciju jačeg i ledenijeg ponovnog smrzavanja. Ako dodajete alkohol u sorbet, činite to u malim količinama i ne ostavljajte svoj gotov sorbet izvan zamrzivača duže nego što morate.

Profimedia 

I, za kraj, kako održavati sorbet u vrhunskom stanju? Držite ga što je moguće hladnijim - u stražnjem i donjem dijelu zamrzivača. Upotrijebite hermetički zatvorenu posudu kako biste zaštitili sorbet od neugodnih mirisa iz zamrzivača. I pojedite ga brzo - unutar tjedan dana. Ipak imamo posla sa svježim voćem a ono ne traje zauvijek!